Θέση µάχης λαµβάνουν ξανά οι Κοινοβουλευτικές Οµάδες και τα κόµµατα εν όψει του νοµοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θεαµατικές ανατροπές στην Αυτοδιοίκηση, τις οποίες προωθεί το νοµοσχέδιο, µε κυριότερη την επιβολή απλής αναλογικής, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο σύνολο των φορέων της µε συνέπεια κυβέρνηση και αντιπολίτευση να προετοιµάζονται για νέα µάχη.

Η συζήτηση και η επεξεργασία του νοµοσχεδίου στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής αναµένεται να αρχίσει άµεσα, ενώ η ψήφιση του νοµοσχεδίου προσδιορίζεται µέσα στο επόµενο εικοσαήµερο και σίγουρα πριν από τις 15 Ιουλίου.

Σηµείο τριβής µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναµένεται να αποτελέσει η προωθούµενη ρύθµιση για καθιέρωση απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και µάλιστα χωρίς πλαφόν. Τόσο οι αυτοδιοικητικοί διά των θεσµικών τους οργάνων, της Ενωσης Περιφερειών, όσο και της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων, έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους µε το νοµοσχέδιο. Βασικό επιχείρηµα, µε το οποίο συντάχθηκε η συντριπτική πλειονότητα των δήµων, είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει πλήρη ακυβερνησία στους δήµους, καθώς το κυβερνητικό επιχείρηµα περί συνεννόησης και συνεργασιών των δηµοτικών παρατάξεων είναι αβάσιµο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, ακόµα και αυτοδιοικητικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν πρόσφατα τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για το νοµοσχέδιο. Αποχώρησαν µάλιστα απογοητευµένοι, καθώς απορρίφθηκε ακόµα και το ελάχιστο αίτηµα που υπέβαλαν για την επιβολή µικρού πλαφόν, της τάξης του 3% ή του 5%. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει επιλέξει τη σύγκρουση µε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, την ώρα που η θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας συµπλέει, αν δεν ταυτίζεται, µε αυτή δηµάρχων και περιφερειαρχών.

Στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αποδίδουν στην κυβέρνηση ωφελιµιστικά και µόνο κίνητρα πίσω από την πρωτοβουλία του «Κλεισθένη» και κυρίως εύνοια «ηµετέρων». «Από εκεί που ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ µε 5% δεν θα είχε καµία δύναµη, µε τον “Κλεισθένη” αποκτά αυτοµάτως κοµβικό ρόλο στις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρα ένα νοµοσχέδιο που προωθεί τη συνδιαλλαγή», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Πειραιώς.

Την ίδια ώρα «τρέχει» σε όλη την επικράτεια καµπάνια της Ν.∆. που επιµελείται ο γραµµατέας του κόµµατος, Λ. Αυγενάκης, ο οποίος συντονίζει εκδηλώσεις και συζητήσεις αποδόµησης του «Κλεισθένη» σε όλη την Ελλάδα.

Οι ρυθµίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδέχεται πάντως να περάσουν σε δεύτερη µοίρα, αν το υπουργείο Εσωτερικών υλοποιήσει τη δέσµευσή του να καταθέσει µαζί µε το νοµοσχέδιο και τροπολογία για σπάσιµο των µεγάλων περιφερειών. Ξεκάθαρη θέση κατά του εκλογικού συστήµατος απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση παίρνει ο αρµόδιος τοµεάρχης Εσωτερικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

Με δήλωσή του στο «Secret» δεσµεύεται πως η Νέα ∆ηµοκρατία θα καταργήσει την απλή αναλογική, ανατρέποντας τα δεδοµένα.

«Το νοµοσχέδιο “Κλεισθένης”, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της Αυτοδιοίκησης, στην ενίσχυση των φαινοµένων διαφθοράς και τελικά θα έχει δυσµενείς συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους δηµότες.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Νέα ∆ηµοκρατία, αµέσως µόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει το ισχύον εκλογικό σύστηµα».