Με γραβάτα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο το απόγευμα της Παρασκευής, στην φιέστα που διοργάνωσε η κυβέρνηση μετά το Eurogroup.

Θέλοντας να διαφημίσει με κάθε δυνατό τρόπο ως επιτυχία τη συμφωνία -που φέρνει ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία- ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά με γραβάτα, την οποία είχε πει πως θα φορούσε όταν «κούρευε» το χρέος. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο Τσίπρας διάλεξε την γραβάτα που του είχε κάνει δώρο ο Ζάεφ στις Πρέσπες: Μία μάλλον περίεργη επιλογή, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως έδωσε τη συμφωνία στο Σκοπιανό με αντάλλαγμα μέτρα για το χρέος - κάτι που η ίδια η κυβέρνηση απέρριπτε σε κάθε τόνο. 

Ανάμεσα στις αναφορές του σε πανηγυρικό τόνο, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε ωστόσο να κρύψει ότι η συμφωνία έρχεται με ενισχυμένη εποπτεία - έστω κι αν προσπάθησε κάπως άκομψα να την υποβαθμίσει.

Η μεταμνημονιακή εποπτεία, είπε, «δεν θα έχει διαφορά από εκείνη σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εκτός από αναφορές τέσσερις φορές κάθε χρόνο τα δύο πρώτα χρόνια και δύο φορές κάθε χρόνο τα επόμενα δύο χρόνια». 

Ενδιαμέσα είχε, κατ' ουσίαν, παρουσιάσει την «επιτυχία του μνημονίου» που μέχρι τώρα ακολουθήθηκε. 

Δείχνοντας δε τις προθέσεις του, στράφηκε στον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, λέγοντάς του: «Πάνο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μαζί», συμπληρώνοντας πως έχουμε «15 ακόμη μήνες για τον στόχο της κάθαρσης». 

«Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γράβατα, αλλά την μάχη την έδωσα με την στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα» είπε κλείνοντας, βγάζοντας την γραβάτα με απόλυτο θεατρινισμό ώστε να δείξει την παραμονή στις πεποιθήσεις του - έστω κι αν προηγουμένως είχε... εκθειάσει εκτενώς την επιτυχία του μνημονίου.