Το προεδρικό μέγαρο επισκέφθηκε  ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμφωνία του χθεσινού Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε με χαλαρή διάθεση πριν αρχίσει να ενημερώνει τον ΠτΔ οτι τα στοιχήματα θα πρέπει να εκλπηρώνονται αναφερόμενος στη γραβάτα που είχε πει οτι θα φορέσει εαν καταφέρναμε να πάρουμε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέπς.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία «ιστορική συμφωνία για το χρέος» αφού είπε πως πλέον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Συνέχισε λέγοντα οτι «η συμφωνια προβλεπει 10ετη επέκταση περίοδο χαριτος καθώς επίσης και ισόχρονη επέκταση αποπληρωμής καθώς τόκοι που έπρεπε να πληρωθούν το 2023 θα αποπληρωθούν το 2033 ενώ καταφέραμε να πάρουμε και ένα στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 24 δις, ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις τράπεζες τονίζοντας ότι θα υπάρξει επιστροφή κερδών για τις κεντρικές τράπεζες κατά την τριετία 2019-2022 συνολικού ύψους 4,8 δις. ευρώ (1,2 δις ανά έτος).

Όσον αφόρα το σύνολο των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup σε σχέση με τις αγορές ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας
«πάνω από τις προσδοκίες των αγορών».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος για τις θυσίες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να μείνει αρραγής η ευρωζώνη και το όραμα της ενοποίησης»

Έτσι «η 21/6 μένει στην ιστορία για την Ευρώπη», αλλά και για την Ελλάδα καθώς «εχθές άνοιξε μια νέα σελίδα για την χωρά μας».


Ωστόσο όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μετά  το χθεσινό αποτέλεσμα «δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο και τις μεταρρυθμίσεις» αλλά ότι «θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι» ενώ για το μέλλον είπε πως «βρίσκεται στη διακριτική ευκαιρία της κάθε κυβέρνησης να επιλεγεί τα μέσα που θα υλοποιούν τους στόχους». Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή συμφωνία σημαίνει πως «εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων στον οποίο μας είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις» μη αποφεύγοντας έτσι να επιτεθεί εναντίον των κυβερνήσεων Σαμαρά - Παπανδρέου.

Σε σχέση με το αν η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup είναι επωφελής για τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές οι οποίες θα είναι τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες» ενώ έκλεισε τονίζοντας πως μετά τη χθεσινή συμφωνία θα αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στην οικονομία μέσω επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας» καθώς επίσης και στο ότι «η χωρά πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Αλέξη Τσίπρα επειδή τήρησε την κοινοβουλευτική τάξη όπως είπε ενώ όσον αφορά τον ίδιο τόνισε πως «έκανα το χρέος μου».


Σχετικά με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως «θα πρέπει να προσαρμόζεται με την περίσταση και να μην έχει καθαρά ρυθμιστικό χαρακτήρα» όπως εννοείται έως σήμερα.


Τέλος, ο ΠτΔ έκλεισε λέγοντας δυο προτάσεις που ακούστηκαν στο χθεσινό Eurogroup. Η μία ήταν ότι η «ελληνική οικονομία είναι και πάλι ισχυρή» ενώ η άλλη ήταν η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είπε «αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αφοσίωση του».