Ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις που δεσμεύουν με σκληρά μέτρα, βαριά εποπτεία και λιτότητα τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες για τα επόμενα χρόνια, έφερε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών του Ελληνικού λαού, θυσίες που ωστόσο θα συνεχιστούν και για τα επόμενα χρόνια καθώς το πρόγραμμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύει, η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο και μπαίνει… σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, το πρώτο της μεταμνημονιακής εποχής για την χώρα. Η συμφωνία του μεγάλου συμβιβασμού για την Ελλάδα στο Eurogroup περιλαμβάνει  10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. Ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπαίνει στο ζύγι με τα θετικά της συμφωνίας.  

Ωστόσο, η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο όχι απλής αλλά αυστηρής εποπτείας που δεσμεύσει κάθε κυβέρνηση και όλους τους Έλληνες για τα επόμενα χρόνια, σε αυστηρή λιτότητα, καθώς η παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Το «γαλλικό κλειδί» ακυρώνεται, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και η σκιά της βαριάς εποπτείας από τους δανειστές έρχεται να επισκιάσει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αφού τα τεχνικά κλιμάκια ή η τρόικα ή αλλιώς οι Θεσμοί, θα εξακολουθήσουν να επιτηρούν και μάλιστα με αυστηρούς όρους τα ελληνικά δημοσιονομικά. Κάθε τρίμηνο έως το 2022 οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκέπτονται το γνωστό ξενοδοχείο και θα ξεψαχνίζουν τα οικονομικά της χώρας.

Τα μέτρα των 5 δισεκατομμυρίων που καλείται να πληρώσει εκ νέου ο ελληνικός λαός, είναι από τα σκληρά σημεία της συμφωνίας – συμβιβασμού, προκειμένου η χώρα να βγει από το Μνημόνιο και να περάσει σ’ αυτή τη συμφωνία, που αποτελεί στην ουσία το πρώτο μνημόνιο της μετανημονιακής εποχής.

Μάλιστα το 1ο αυτό μνημόνιο της μεταμνημονιακής εποχής για τη χώρα, έρχεται όχι μόνο με σκληρά μέτρα 5 δισ., αλλά και με μείωση συντάξεων και αύξηση του αφορολόγητου, παρά τις κυβερνητικές ιαχές ότι τα θέματα αυτά θα μπουν εκ νέου σε διαπραγμάτευση.