Για πανικό και παράκρουση κατηγορεί την κυβέρνηση η Πειραιώς μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή σύμφωνα με τις οποίες οι φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε μαζί με την κ. Τζάκρη στα Γιαννιτσά οφείλονταν σε «κοινή παρουσία και δράση ακροδεξιών και επωνύμων στελεχών της ΝΔ με μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής».

Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος συνέδεσε το ακροδεξιό παραλήρημα στη Βουλή του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση ως παρότρυνση της ΝΔ μετά τα όσα είπε για τη συμφωνία. Κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

«Τώρα συνειδητοποιούν τι συμφωνία εθνικά επιζήμια υπέγραψαν!» τόνισαν. Η ΝΔ, παρά τις προκλήσεις που δέχεται «αντιμετωπίζει το σοβαρό εθνικό ζήτημα με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η ΝΔ καταψηφίζει

Στη σκληρή γραμμή κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό παραμένει σταθερά η Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Είναι επίσημο: η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας, να τσεκάρετε τις πηγές σας» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ, διαψεύδοντας και τις νέες αναρτήσεις του δημοσιογράφου της FAZ Michael Martens ο οποίος υποστήριξε ότι δύο πηγές στο Βερολίνο του είπαν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ΟΚ με την συμφωνία αλλά πρέπει να προκαλέσει σάλο για να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη».

Η Πειραιώς ξεκαθαρίζει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα πιουν μόνοι το πικρό ποτήρι της κακής συμφωνίας που υπέγραψαν με τους Σκοπιανούς. Οι ΑΝΕΛ ήδη παρουσιάζουν διαλυτικές τάσεις μετά την στήριξη που έδωσαν στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ για το σκοπιανό ενώ είναι μεγάλη και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ΑΝΕΛ είχαν την ευκαιρία να εμποδίσουν τη συμφωνία αλλά δεν το έκαναν για να μην χάσουν την καρέκλα τους» δήλωσαν κομματικές πηγές στα «Π». «Έδωσαν το στυλό στον Τσίπρα και τον Κοτζιά για να την υπογράψουν και ήδη παράγει αποτελέσματα που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν».

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απάντησε με τη γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία του» ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο τύπου του κόμματος. Τον προέτρεψε «αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, να εξηγήσει στους Έλληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν "Μακεδόνες" και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;».

Ο Σέλτσας!

Η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τον βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Σέλτσα ο οποίος, με συνεχείς δηλώσεις του -άλλοτε στα σλαβικά, αυτά που ο ίδιος ονομάζει “μακεδονικά” κι άλλοτε στα ελληνικά- δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την εθνικώς επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του.

«Η στάση του κ. Σέλτσα δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο ίδιος στο παρελθόν φέρεται να έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της χώρας μας (!) ως οπαδός της θεωρίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει 'μακεδονική μειονότητα', ζητώντας να της αναγνωριστεί η 'μακεδονική γλώσσα' και ο 'μακεδονικός πολιτισμός' της» ανέφερε σε ανακοίνωση της.  «Ρωτούμε ευθέως τους κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο: εκφράζουν οι απόψεις του κ. Σέλτσα την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;».

Η ΝΔ κάνει επίθεση φιλίας στους πολίτες της Μακεδονίας. Πήρε ανοιχτά θέση απέναντι στη συμφωνία και επιχειρεί να επενδύσει πολιτικό και εκλογικό κεφάλαιο στη αναμέτρηση για τις επόμενες κάλπες που θα είναι πολύ σκληρή. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, στο Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00, θα μιλήσει στο συνέδριο «Export Summit VΙ» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».