«Τραυματισμένη» βγαίνει η χώρα και η κυβέρνηση από την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, σύμφωνα με τη ΝΔ. «Θλιβερή μέρα για την Ελλάδα, αλλά και μια μέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» χαρακτήρισε τις φιέστες στις Πρέσπες, την Κυριακή, σε ανακοίνωση της. «Μαζί εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται 'Μακεδόνες' και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος. Οι εκλογές είναι θέμα μηνών. «Θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει, του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για το σκοπιανό. Η Πειραιώς παραπέμπει στη δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα. Οι 7 στους 10 πολίτες απορρίπτουν τη συμφωνία ενώ το ίδιο λένε και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (49%). Η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 14,4 ποσοστιαίες μονάδες από τις 10,3 μονάδες τον Μάρτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια έρευνα παίρνει μονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία και Θράκη. «Οι πολίτες έχουν πια καταλάβει, αξιώνουν την πολιτική αλλαγή και είναι θέμα λίγων μηνών αυτός ο θίασος των υποκριτών που έπαιξε και πάλι θέατρο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αυτή τη φορά, να επιστρέψει οριστικά στην αντιπολίτευση» τονίζουν κομματικές πηγές.

Τετελεσμένα

Η Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι η Ελλάδα δεσμεύεται πλέον με μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν. Μετά την υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου θα παραχθούν έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε ψήφιση της από τη Βουλή, μετά θα κάνουν δημοψήφισμα και στη συνέχεια θα προβούν σε αλλαγή του Συντάγματός τους. Αν υπάρξει κάποιο μπλοκάρισμα, καμία ελληνική βουλή είτε η παρούσα, είτε η επόμενη δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία διότι αν το πράξει θα είναι σαν να αξιώνει από τους Σκοπιανούς να ξανα-αλλάξουν το Σύνταγμά τους και το όνομά τους, γεγονός που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

«Νόμπελ πολιτικής απάτης»

Διαλυτικές τάσεις βλέπει η Πειραιώς στους ΑΝΕΛ μετά την απόφαση Καμμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την αντίθεση του στη συμφωνία. «Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή. «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα.Τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού αυτή η αίθουσα δεν έχει ξαναδεί.»

«Τσαρλατάνος ο Καμμένος»

 Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό τσαρλατάνο της Μεταπολίτευσης». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς τον τυχοδιωκτισμό του να υποστηρίζει δήθεν ότι διαφωνεί με μια συμφωνία που ζημιώνει την χώρα και ταυτοχρόνως να την υπερψηφίζει» ανέφεραν κομματικές πηγές.

«Ό,τι και να λέει ο κ. Καμμένος, ό,τι παραμύθια κι αν πουλήσει, οι πολίτες πια έχουν καταλάβει τις θλιβερές κωλοτούμπες του που έχουν ως αποκλειστικό στόχο να μείνει για λίγο ακόμη στο Πεντάγωνο και να πετάει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Μονακό, και να απολαμβάνει εν γένει τα προνόμια της καρέκλας του. Η υπογραφή στις Πρέσπες θα φέρει και το όνομα του.

«Ωμά και συνειδητά ψέματα»

Στα επιχειρήματα Τσίπρα- Κοτζιά ότι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μεγαλύτερες υποχωρήσεις η ΝΔ απαντά ότι «καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είχε αναγνωρίσει σε επίσημο κείμενο στο παρελθόν, ούτε 'μακεδονική γλώσσα' ούτε βέβαια “μακεδονική εθνότητα” που συνιστούν τη ρίζα του σκοπιανού αλυτρωτισμού». Κατηγορεί τον κ.Τσίπρα για «ωμά και συνειδητά ψέμματα». «Οι 153 βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΝΔ στηρίζει τις διαδηλώσεις. Θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος. Αφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι ενώ αφήνει τους Ρουβίκωνες να δρουν ανενόχλητοι, έδειξε στις Πρέσπες το αυταρχικό της πρόσωπο καθώς δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία.