Συνάντηση με ιδιαίτερη σημειολογία είχαν το Σάββατο, μία ημέρα πριν από την υπογραφή της συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ και Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Η κ. Ζαχαρίεβα επανέλαβε ότι η Βουλγαρία δεν έχει αντίρρηση στην προτεινόμενη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», βάζοντας όμως για μία ακόμη φορά υποσημείωση ότι για τη Σόφια είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις, όρος που εκπληρώνεται -όπως είπε- στο σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπουργός επεσήμανε ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να αρχίσει η ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος του Ιουνίου τις διαπραγμετεύσεις με την ΕΕ. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, είπε η κ. Ζαχαρίεβα, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών του επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη Σύνοδο της ΕΕ στις 26 Ιουνίου τα Σκόπια θα λάβουν το πράσινο φώς από το Συμβούλιο.

Ερωτηθείσα η κ. Ζαχαρίεβα, γιατί η ίδια και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσαν τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, όταν ο τελευταίος βρισκόταν ο τελευταίος προ ημερών στη Σόφια, είπε πως η χώρα της δεν θέλει να πάρει θέση στη διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

Η παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας στα Σκόπια αποδόθηκε στην επίσκεψή της στο φεστιβάλ «One Love Tour 2018». Ωστόσο η χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε αυτή, μία ημέρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, προκαλεί εύλογα ερωτήματα.