Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία  Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό. Με την ίδια ένταση αναμένεται και σήμερα η συζήτηση και η ψηφοφορία της πρότασης στη Βουλή, τον απόηχο μάλιστα των χθεσινών εντάσεων στη Βουλή τόσο μεταξύ των Βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσο και μετά το επεισόδιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος σε ένα παραλήρημα ζήτησε  ευθέως πραξικόπημα, ωστόσο επιχείρησε λίγο αργότερα να κάνει… δήλωση μετάνοιας που δεν έπεισε τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές που ήδη έχουν επιληφθεί και αναμένεται η σύλληψή του.  

Η κυβέρνηση ωστόσο με τους χειρισμούς της βάζει σε επικίνδυνους ατραπούς την συζήτηση για το Σκοπιανό στη Βουλή. Δείχνοντας  την δύσκολη θέση της, αλλά και αντιλαμβανόμενη εκ των υστέρων – ή ενδεχομένως και να τα γνώριζε καλά -  τα αδιέξοδα στην συμφωνία για το Σκοπιανό, επιστρατεύει κάθε μέτρο προκειμένου να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς είναι αποφασισμένος σήμερα στη σκληρή μάχη που αναμένεται να δοθεί στη Βουλή, να κάνει φέιγ βολά απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, τα οποία έσπευσε να αποχαρακτηρίσει, προκειμένου να βγει από την δύσκολη θέση και να συγκεντρώσει επιχειρήματα, έστω και άκαιρα, για να έχει αντίλογο απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές. Δείγμα του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το θέμα του Σκοπιανού είναι ακόμη και η προσπάθειά της να ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον οποίο και έδειξε ως υπεύθυνο, ακόμη και για την ακραία συμπεριφορά των χρυσαυγιτών στη Βουλή τονίζοντας πως με «όσα είχε πει για ξεπουλήματα, νομιμοποίησε το φασισμό και το κάλεσμα για την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος».  

Σκληρή απάντηση από Σαμαρά

Εκτός από την μάχη κορυφής μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη που αναμένεται σήμερα στη Βουλή, τον λόγο θα λάβει όπως έγινε γνωστό και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα και τον «έδειξε» ως τον άνθρωπο που «έριξε το Μητσοτάκη και τώρα επιχειρεί να ρίξει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Με σκληρούς τόνους ωστόσο αναμένεται να είναι η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά όταν σήμερα θα ανέβει στο βήμα και θα απευθυνθεί τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και στο σύνολο της κυβέρνησης.  

Η ψηφοφορία

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βουλή, με υψηλούς τόνους, ακόμη και απειλές για πραξικόπημα  σήμερα αναμένεται η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά και η  ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων έχει αποστείλει επιστολή στη ΝΔ και ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από τη συζήτηση.