Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας -υπογραμμίζοντας ειδικά την υποκρισία των ΑΝΕΛ για την στάση τους. 

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση φέρνει έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι μη αναστρέψιμα: Ως εκ τούτου, είναι αστήρικτος ο ισχυρισμός των ΑΝΕΛ πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία όταν έρθει στο τέλος, μετά τα βήματα που προβλέπονται σε αυτήν, καθώς τότε θα είναι πια ήδη πραγματικότητα η πρόσκληση για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Ο Μ.Βορίδης επίσης εμμέσως στηλίτευσε τις κινήσεις του προεδρείου της Βουλής για το πρόγραμμα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, αποδίδοντάς τις στην πρόθεση να μην συμπέσει η ψηφοφορία με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το βράδυ του Σαββάτου: «Δεν φαντάζομαι ότι θα αλλάξετε το πρόγραμμα, επειδή παίρνετε μηνύματα για το συλλαλητήριο» είπε χαρακτηριστικά.

Απορρίπτοντας τη συμφωνία - «πάλι καλά που έβαλε ο Κοτζιάς το "Βόρεια", να τον ευχαριστήσουμε που δεν έφερε το σκέτο "Μακεδόνια"», είπε- επιτέθηκε ειδικά στους «ευαίσθητους» ΑΝΕΛ, όπως είχε χαρακτηριστικά, επιχειρηματολογώντας πως θέλουν να υπεκφύγουν αναβάλλοντας την ψηφοφορία για τη συμφωνία. 

«Στο ζήτημα που είναι το μείζον, δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση , οι ευαίσθητοι ΑΝΕΛ θα έρθουν να σας πουν, "γιατί να έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί; Θα έρθει αφού τελειώσουν όλα"» είπε.

Όμως τόνισε ότι μέχρι τότε θα έχουν υπάρξει έννομες συνέπειες: «Η πρόσκληση ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι νομική συνέπεια; Η έγκριση του δημοψηφίσματος από τη Βουλή τους δεν είναι νομική συνέπεια;».

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, συνέχισε, «λένε πως αφού έχουν γίνει όλα αυτά, θα έρθει εδώ η συμφωνία να τα αλλάξουν». Αντιθέτως, υπογράμμισε ο Μ.Βορίδης, «η διαδικασία που ξεκινά εδώ είναι μόνοδρομος χωρίς επιστροφή».

Όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, κατέληξε, «με την ψήφο τους κρατάνε το στυλό του Τσίπρα και Κοτζιά που θα υπογράψει τη συμφωνία».