Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και της ανευθυνότητας που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο μέτωπο θα αναδείξει ακόμη περισσότερο η Ν.Δ. το αμέσως επόμενο διάστημα. «Τα τελευταία κρούσματα βίας στο κέντρο της Αθήνας και οι συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις του “Ρουβίκωνα” καταδεικνύουν ότι οι κυβερνώντες δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά και επικίνδυνοι.

Στη δεύτερη περίπτωση, δε, είναι πια κοινώς αποδεκτό πως το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο και έχει πολλές παραμέτρους, οι οποίες αγγίζουν σαφέστατα την Κουμουνδούρου. Δεν υπάρχει ευνομούμενο κράτος που να δείχνει τέτοιου είδους ασυλία σε εισβολή και καταστροφή δημόσιων κτιρίων», τονίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου, περιγράφοντας τους δύο βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η κριτική της Πειραιώς έναντι της κυβέρνησης: αφενός, η συνεχής επισήμανση της έλλειψης ικανότητας και σοβαρότητας της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και, αφετέρου, οι ιδεοληψίες και οι παραδοσιακές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με ομάδες αριστεριστών, που αναπτύσσουν έντονη «ακτιβιστική» δράση.  

Πεδίο

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», το στενό σύστημα Μητσοτάκη σκοπεύει να επενδύσει στη ρητορική περί ασφάλειας όχι μόνο στην παρούσα συγκυρία, που το θέμα έχει επανέλθει δυναμικά στην επικαιρότητα, αλλά και τους μήνες που θα ακολουθήσουν, με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε η χώρα θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως του χρόνου στον οποίο τελικώς θα στηθούν οι κάλπες.

Εξάλλου, άπαντες στο «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο συνομολογούν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προνομιακό για την αξιωματική αντιπολίτευση πεδίο, που ευνοεί τόσο τη στρατηγική συσπείρωσης των παραδοσιακών δυνάμεων της παράταξης όσο και την αντίστοιχη της διεύρυνσης προς το Κέντρο. «Δεν είναι μόνο η λεγόμενη δεξιά βάση που επιδεικνύει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, αλλά και κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος, πέραν των απτών αποτελεσμάτων που δικαιολογημένα απαιτεί όσον αφορά την πάταξη της εγκληματικότητας, επιθυμεί επιτέλους να μπει ένα τέλος στο διαχρονικό καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν οι εμπνευστές της βίας και των ακραίων αντιδράσεων εναντίον του “συστήματος”.

Ολες αυτές οι ομάδες εσχάτως έχουν βρει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για τη δράση τους, με φόντο και τον δίαυλο επικοινωνίας τους με παράγοντες που είτε ανήκουν είτε πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι τελευταίοι ουδέποτε αρνήθηκαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν με νόημα και τις αναφορές του «Ρουβίκωνα» κατά του προέδρου της Ν.Δ. μετά την έντονη αντίθεση που εξέφρασε για τη λογική και την πρακτική της δράσης των μελών του.

Ως εκ τούτου και συνδέοντας άμεσα τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τη διατήρηση των ισορροπιών σε κοινωνικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ο ίδιος μπροστά με σειρά πρωτοβουλιών στο Κοινοβούλιο, αλλά και σε κάθε πτυχή της δημόσιας δράσης του, προκειμένου να παρουσιάσει το σχετικό πλαίσιο αρχών της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρωτοβουλία του ιδίου έχουν πραγματοποιηθεί τρεις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή, ενώ διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις έχουν καταθέσει κατά καιρούς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του (αρμόδιου) αναπληρωτή τομεάρχη, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη Ν.Δ. αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο για τη βελτίωση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα, στην ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, αλλά και στην καθιέρωση ενός πρωτοποριακού πλαισίου δράσης για την αποκατάσταση -από πλευράς ασφάλειαςκαι την παράλληλη κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των λεγόμενων «προβληματικών» συνοικιών του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Επίκεντρο αυτού του φιλόδοξου προγράμματος θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και οι περιοχές γύρω από αυτό. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναγάγει σε κεντρικό στοίχημα την εν τοις πράγμασι κατάργηση του άβατου των Εξαρχείων και του Μενιδίου.

Η Πειραιώς επιμένει και στην εξαγγελία για την τοποθέτηση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας του περιβόητου Νόμου Παρασκευόπουλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δεσμευθεί προσωπικά για την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και την επιστροφή του προηγούμενου καθεστώτος για τις άδειες των κρατουμένων βαρυποινιτών. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του αρχηγού της Ν.Δ. είναι και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις και ανεξέλεγκτη ανομία, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι φοιτητές και διοικητικό και διδακτικό προσωπικό. «Ενας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων.

Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο Ποινικός Κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα», είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018