Να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσιοδότηση της Βουλής πριν υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2015 για το τρίτο μνημόνιο, είναι μέσα στις σκέψεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2015 όταν ο κ.Τσίπρας πήγε να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές ώστε να αποφευχθεί το Grexit. Πήρε τη στήριξη 251 βουλευτών που ψήφισαν «ναι». Τώρα που ξέρει ότι δεν την έχει πιθανόν θα το αρνηθεί, αλλά θα βρεθεί εκτεθειμένος όπως τονίζουν στελέχη.

Μία άλλη ιδέα που συζητούσαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ είναι η πρόταση μομφής. «Ενα-ένα τα βήματα» δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή της Πειραιώς στα Parapolitika.gr.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ ζητάει εκλογές διότι θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «εθνικά επικίνδυνη».

«Κακή συμφωνία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε χθες, αμφισβήτησε το δικαίωμα του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία. «Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος» δήλωσε. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» συνέχισε. «Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.»

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που γνώριζε και άκουσε από τον κ. Τσίπρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, προειδοποίησε: «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία. «Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων» τόνισε. «Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.»

Επισήμανε ότι αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. «Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού» τόνισε. «Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».