Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την ονομασία της πΓΔΜ με τους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, να επικοινωνούν εκ νέου τηλεφωνικά.

Οι διαρροές του Μαξίμου δείχνουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί έχουν καταλήξει στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija-Republic of North Macedonia) ενώ η «φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες, το Σάββατο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό ομόλογό του και, στη συνέχεια, να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για την επίλυση των διαφορών με την πΓΔΜ.

Το κείμενο της συμφωνίας

Το κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές του Μαξίμου, περιλαμβάνει τα εξής:

Α. Απαλοιφή των αναφορών περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων» σε ό,τι αφορά τα εδάφη που βρίσκονται έξω από τη Σκοπιανή επικράτεια.

Β. Καθορισμό μεταβατικών περιόδων για την αλλαγή εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Γ. Διαμόρφωση επιτροπής για τη χρήση των εμπορικών σημάτων των δύο χωρών.

Δ. Αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας (Macedonian language), με παραδοχή ότι η «Μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων είναι σλαβικής προέλευσης.

Ε. Αναγνώριση της εθνικότητας με τον όρο Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia και ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα στάδια για την αλλαγή

Κατόπιν τούτου, θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τα εξής στάδια στην πΓΔΜ:

1. Επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της πΓΔΜ

2. Μη υπογραφή από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, κατά δήλωσή του, και αναπομπή στη Βουλή

3. Στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ύστερα και από τη συνταγματική αναθεώρηση

4. Σύγκληση συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

5. Σύγκληση Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

6. Αποστολή επιστολής από την κυβέρνηση Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

7. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 από την κυβέρνηση Ζάεφ για το ονοματολογικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών.

8. Κύρωση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» από το ελληνικό κοινοβούλιο και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κέρδη και απώλειες

Το μεγαλύτερο κέρδος για την ελληνική πλευρά είναι η κατοχύρωση του «erga omnes» για το νέο όνομα, ώστε να χρησιμοποιείται εντός και εκτός συνόρων. Κέρδος θα πρέπει να θεωρηθεί, επίσης, η ικανοποίηση της εκ των ουκ ανευ προϋπόθεσης της συνταγματικής αναθεώρησης με παράλληλη απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών.

Από την άλλη πλευρά, τα κέρδη για την πΓΔΜ θα είναι σαφώς η εξασφάλιση της «μακεδονικής ταυτότητας» αλλά και η κατοχύρωση της μακεδονικής γλώσσας με σλαβική προέλευση.

Κοτζιάς: Η λύση συμφέρει την Ελλάδα

Την άποψη ότι η λύση συμφέρει την Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η περιοχή πρέπει να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη, τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα», ενώ μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», κατέλξε.