«Οχι» επί της αρχής και σε όλα τα επίμαχα άρθρα θα ψηφίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πολυνομοσχέδιο. «Μέχρι χθες η κυβέρνηση έπλαθε το μύθο της δήθεν «καθαρής εξόδου» αλλά με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, επικύρωσε το de facto «4ο Μνημόνιο» το οποίο αναφέρεται σε πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση» ανέφεραν κομματικές πηγές της Πειραιώς.

Ο στόχος της είναι να καταδείξει ότι την αποκλειστική ευθύνη για το νέο τσουνάμι μέτρων έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «υπογράφουν και με τα δύο χέρια τα μνημόνια για την καρέκλα και μόνο». Ταυτόχρονα η ΝΔ θέλει να αποδομήσει το αφήγημα Τσίπρα περί καθαρής εξόδου αλλά και την προεκλογική παροχολογία στην οποία επιδίδονται υπουργοί, βουλευτές και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την εσωκομματική αντιπολίτευση (Νίκος Φίλης, «53» κ.α) με στόχο να κλείσουν το μάτι στους πολίτες ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, θα αρχίσουν την επαναδιαπραγμάτευση για να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων από την 1/1/2019 τις οποίες όμως ήδη ψήφισαν μία φορά και θα ξαναψηφίσουν και τώρα με το συπληρωματικό μνημόνιο. «Η υποκρισία πάει σύννεφο» τονίζουν πηγές της Πειραιώς.

Η ΝΔ επισημαίνει ότι το νέο Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε «βόμβες» που καθιστούν ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών από τον Σεπτέμβριο και μετά:

1. Νέα Μέτρα 5,1 δισ. ευρώ: Από 1/1/19 κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Μάλιστα τα μέτρα του 2019, στο σκέλος των συντάξεων, είναι αυξημένα κατά 389 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση πέρυσι το Μάιο, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.
2. Υπερβολικά και αχρείαστα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, μιλούσαν για δήθεν «ανέφικτα» και «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα 3% έως 4,5% του ΑΕΠ (για 3 χρόνια) που «σκοτώνουν την κοινωνία», τώρα που είναι στην κυβέρνηση τα υπερ-πλεονάσματα ανέρχονται σε 3,5%-5,2% του ΑΕΠ (για 5 χρόνια) και θα προέρχονται «από ένα βουνό νέων εξοντωτικών μέτρων λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ».

3. Αναιμική ανάπτυξη.

Πέρυσι προβλεπόταν 2,7% αύξηση του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη η μισή. Φέτος προβλεπόταν 2,5% και τώρα ήδη περιορίστηκε στο 2%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της περιόδου 2018-2021 προβλέπεται να παραμείνει αναιμικός κοντά στο 2,1%, όταν η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% αυτή την πενταετία. «Δυστυχώς οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κρατούν την οικονομία σε μια ημιθανή κατάσταση» τονίζει η Πειραιώς.
4.Δημόσιο Χρέος
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το χρέος ήταν στα 344 δισ. ευρώ ή 194% του ΑΕΠ, όταν μόλις το 2016 ήταν στα 315 δισ. ευρώ. «Και αυτό, παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της επταετίας 2016-2022!»

5. Η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016 (ν. 4389/2016). «Αν προχωρήσουν σε μια τέτοια ρύθμιση βάζοντας ενέχυρο 25 δις ευρώ, το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν το αδιάθετο υπόλοιπο του 3ου Μνημονίου που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε 27,4 δισ. ευρώ» αναφέρει η Πειραιώς. «Κάθε άλλη επιλογή θα είναι μια ακόμη τραγική εθνική υποχώρηση.»

Το Σκοπιανό

Η Πειραιώς σχολιάζοντας το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται γύρω από το τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Τσίπρα που δεν γίνεται εδώ και δύο βδομάδες, αφήνει αιχμές ότι διαπραγματεύεται τα εθνικά θέματα μία «ασόβαρη και επικίνδυνη» κυβέρνηση. Κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως υπονομευτή των εθνικών συμφερόντων και ότι στην ουσία χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των Σκοπιανών για να φέρει μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ήδη την είχαν αναγνωρίσει προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Ο κ. Κοτζιάς ομολογεί, ουσιαστικά, ότι έχει αποδεχτεί μια μονομερή αξίωση των Σκοπίων και προσπαθεί να ρίξει αλλού την ευθύνη» ανέφεραν πηγές της Πειραιώς. «Αντί να απολογείται, παριστάνει τον καταγγέλοντα» συνέχισαν. «Σε κάθε περίπτωση ενισχύει -κατά τρόπο απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας.»

Η Πειραιώς χαρακτηρίζει ανυπόστατο τον ισχυρισμό του Ν.Κοτζιά ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε από το 1977 την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». «Ψεύδεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και το ξέρει» τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Επισημαίνει ότι η ΝΔ, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα «μακεδονική», αλλά στις συγκεκριμένες διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Αντ.Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις των κυβερνήσεων της ΝΔ υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος διευκρίνησε ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας». Το κείμενο του 1977 δεν αφορούσε την αποδοχή ή αναγνώριση μιας γλώσσας υπό συγκεκριμένη ονομασία από την Ελλάδα ή τις άλλες συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες. Αφορά μόνο το πως θα μεταφέρεται μία γλώσσα από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο.

Απαντήσεις για την «παρέα του Μονακό»

Αναταράξεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των «Π» για την παρέα του Μονακό, του ζεύγους Καμμένου με την εισαγγελέα κ.Τζίβα. «Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την... παρέα που είχε στο ταξίδι του ο κ. Πάνος Καμμένος στο Μονακό, εγείρονται μια σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα τα οποία η φυσική και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, οφείλουν να απαντήσουν» ανέφερε η ΝΔ σε non paper που εξέδωσε:
«Αληθεύει ότι η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Ειρήνη Τζίβα, που έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο από την υπόθεση Γιαννουσάκη στην οποία πρωταγωνίστησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρέθηκε μαζί με τον κ. Καμμένο στην ευρύτερη περιοχή του Μονακό το Σαββατοκύριακο του Γκραν Πρι; Και αν ναι τι δουλειά έχει μια εισαγγελέας να συντροφεύει τον κ. Καμμένο, ενόσω μάλιστα χειρίζεται δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες ο υπουργός Αμύνης έχει προεξοφλήσει, ως μη όφειλε, το αποτέλεσμά τους;

Πού διέμεινε άραγε η εν λόγω εισαγγελέας και πόσο κόστισε το ταξίδι και η διαμονή της, όταν είναι γνωστό ότι το Μονακό και η ευρύτερη περιοχή είναι μια ακριβότερες της Ευρώπης, ειδικά την περίοδο που διεξάγεται το γκραν πρι;

Αληθεύει ότι η κ. Εισαγγελέας, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό, το ένα μάλιστα μαζί με τον έτερο πρωταγωνιστή στην υπόθεση Γιαννουσάκη, λιμενικό κ. Χριστοφορίδη; Κι αν ναι, πώς κατορθώνει, άραγε, η εν λόγω εισαγγελέας να χρηματοδοτεί τα τόσο ακριβά ταξίδια της, όταν αυτό προφανώς δεν το αιτιολογούν οι μισθολογικές απολαβές της;

Τι προτίθεται να πράξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να διακριβώσει τις σχέσεις του κ. Καμένου με την Τζίβα, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των ταξιδιών της;»

Στο Ισραήλ

Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισκέπτεται το Ισραήλ με αφορμή πρόσκληση του αμερικανικού εβραϊκού συμβουλίου το οποίο θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ.