Ελάχιστος είναι πλέον ο χρόνος για την περίφημη συμφωνία στο Σκοπιανό, την οποία ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κοτζιάς είχε παλαιότερα περιγράψει ως γιορτή στις Πρέσπες. Το πολυπόθητο τηλεφώνημα Ζάεφ στην Αθήνα -σε αυτό παραπέμπει επίμονα εδώ και μέρες το Μαξίμου- δεν έγινε το διάστημα που επρόκειτο να γίνει και κανείς δεν γνωρίζει τη συνέχεια.

Τα Σκόπια έδωσαν στη δημοσιότητα μια γενικόλογη και διπλωματική ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην «ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ», αλλά και στους στόχους της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά συνέπεια στα ασφυκτικά πλέον χρονοδιαγράμματα.

«Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος. Η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.»

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την έλλειψη ενημέρωσης και εκφράζει φόβους ότι η ΠΓΔΜ θα επιστρέψει με νέες απαιτήσεις. «Δεν ξέρω αν η αναμονή και οι καθυστερήσεις βοηθούν στο Σκοπιανό, μπορεί μετά από αυτό οι γείτονες να επιστρέψουν με νέα αιτήματα» τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συγκατάθεση στη συμφωνία, με βάση τα όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για κάτι τόσο σημαντικό καθώς δεν υπάρχει επαρκής πολιτική νομιμοποίηση. Επανέλαβε ότι το θέμα έχει ιδιαίτερη φόρτιση για τους Ελληνες και ότι δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν μετά τη συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας.

Κατά τα άλλα, στην κυβέρνηση ακόμα ελπίζουν στον Ζάεφ. Το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Νέα Σελίδα. «Ο Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» δήλωσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης είπε στο Έθνος της Κυριακής: «Συμφωνία ή τώρα ή ποτέ». Ο προϊστάμενός του, πάντως, Πάνος Καμμένος, δεν ψηφίζει συμφωνία με το όνομα Μακεδονία. Αλλά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως είπε και αυτός στο Έθνος, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν.