Η προγραμματική και ιδεολογική σύμπλευση με τον Γιάννη Μπουτάρη ή η... απελπισία οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα να στηρίξει ανοιχτά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την επανεκλογή του; Μια αναδρομή στις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια γέρνει σαφώς την πλάστιγγα προς το δεύτερο. Με την απόσταση με τους ΑΝ.ΕΛ. να μεγαλώνει και το ΚΙΝ.ΑΛ. να μην ανταποκρίνεται στο πολιτικό «φλερτ» του Μαξίμου, ο απελπισμένος κ. Τσίπρας φαίνεται να πιάνεται από τον κ. Μπουτάρη. Τον δήμαρχο δηλαδή που ο ίδιος και οι βουλευτές του είχαν στο στόχαστρο από την αρχή της θητείας του στη Θεσσαλονίκη!

Οχι μόνο δεν τον στήριξαν στις δημοτικές του 2010 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και σε εκείνες του 2014, αλλά επιπλέον έσταζαν χολή εναντίον του, με απίστευτους χαρακτηρισμούς. Τώρα, στην απέλπιδα προσπάθεια να δείξει ότι χτίζει ευρύτερες συμμαχίες, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Γ. Μπουτάρη «να μπει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μη γυρίσει πίσω, να παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική».

Ηδη από το 2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε πριν από τις δημοτικές εκλογές τον Γιάννη Μπουτάρη «κυβερνητικό υποψήφιο» και τόνιζε ότι τον κατευθύνει ο Γ. Παπανδρέου. Το 2014, ο κ. Τσίπρας έκανε πάλι επίθεση στον εκλεγμένο πια δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Την ίδια χρονιά, ο Κώστας Πουλάκης (νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών) κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ότι πέρασε ρουσφετολογική και «φωτογραφική» τροπολογία, που ήρε το κώλυμα εκλογιμότητας που συνέτρεχε στο πρόσωπο του κ. Μπουτάρη και του έδωσε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον κ. Μπουτάρη ότι μόνον εκείνος και οι «ιδιοκτήτες μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων» ήθελαν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές.  

«ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ»

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η κομματική εφημερίδα «Αυγή». «Ούτε ο Αδωνις δεν τα λέει έτσι», σημείωνε, ασκώντας σκληρή κριτική στον κ. Μπουτάρη για την άρνησή του να κατεβάσει πορτρέτα δημάρχων της πόλης επί γερμανικής κατοχής. «Ο Γ. Μπουτάρης έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι παρουσιάζει συμπτώματα... Πάγκαλου», σημείωνε σε άλλο άρθρο, λίγο διάστημα αργότερα.

Ακολούθησαν και άλλα άρθρα, για τις «ολιγωρίες της διοίκησης Μπουτάρη», για τον «ανεκδιήγητο Μπουτάρη» (τον χαρακτήριζαν «βλαχοδήμαρχο»!) και άλλα. Και το έτερο κομματικό δημοσιογραφικό μέσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», είχε συχνά στο στόχαστρο τον δήμαρχο: «Τον μεσάζοντα για ένα πακέτο παραχωρήσεων σε ιδιώτες αναλαμβάνει να παίξει ξανά ο Γ. Μπουτάρης», σημείωνε το 2016, χαρακτηρίζοντάς τον «λάτρη των ιδιωτικοποιήσεων». Από κοντά και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παίρνει σταθερά θέση «ξεκάθαρη υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών και εναντίον αυτών που πλήττονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια» και ότι προσπαθεί «με φωτάκια να στολίσει τη σαπίλα»!

Στις αρχές του 2017, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδης, κατηγόρησε τον κ. Μπουτάρη (και τον Απ. Τζιτζικώστα) για «διαχειριστική ανικανότητα», με αφορμή τα προβλήματα που προκλήθηκαν τότε από την κακοκαιρία. «Με όρους ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, οι κύριοι Μπουτάρης και Τζιτζικώστας θα είχαν πάει στο σπίτι τους, θα είχαν απολυθεί», συμπλήρωσε μάλιστα, κλιμακώνοντας την επίθεση.

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο Χρ. Βερναρδάκης ήταν ακόμα πιο σοβαρές. Ο υπουργός Επικρατείας άφησε βαριά υπονοούμενα ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών στην καθαριότητα. «Πού βρήκε αμέσως τρεις προσφορές ιδιωτών ο Μπουτάρης; Υπάρχουν μηχανισμοί έτοιμοι να παρέμβουν στην καθαριότητα;», αναρωτήθηκε σε συνέντευξή του. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, ο ΟΑΣΘ (του Στέλιου Παππά) έσφαζε με το βαμβάκι τον κ. Μπουτάρη, λέγοντας σε άκρως ειρωνικό τόνο ότι «μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια θητείας στη θέση του δημάρχου, αρχίζει σιγά-σιγά να μαθαίνει την πόλη».

Ο κ. Μπουτάρης τα θυμάται, βέβαια. Γι’ αυτό και μετά την αναχώρηση του κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, τον άδειασε μεγαλοπρεπώς. «Εγώ, όμως, του ξεκαθάρισα ότι δεν είμαι, ούτε θα γίνω, ούτε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ», είπε και τόνισε πως είπε στον πρωθυπουργό πως «αν θέλετε, μας στηρίζετε, αλλά μη ζητήσετε ανταλλάγματα, όπως ακριβώς μας στήριξε και ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς ανταλλάγματα».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018