Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση για την δολοφονία της 13χρονης Ρομά στην Άμφισσα, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια.  

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται το μεγάλο πρόβλημα της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού πολλών ομάδων του πληθυσμού, ενώ γίνεται και λόγος για χάσιμο πολύτιμου χρόνου από την κυβέρνηση σχετικά με τους Ρομά.  

Η ανακοίνωση:  

Με τη δολοφονία της ανήλικης ΡΟΜΑ στην Άμφισσα μια νέα τραγική σελίδα ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της έξαρσης φαινομένων βίας σε ομάδες πληθυσμού, που μαστίζονται από κοινωνικό αποκλεισμό.   Εκφράζουμε, ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, τη βαθειά μας θλίψη για τον άδικο χαμό της μικρής Γιαννούλας και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.  

Τα φαινόμενα αυτά αποδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο:  

· την ουσιαστική απουσία πολιτικής βούλησης για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών  

· την αυξανομένη περιθωριοποίηση – φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό πολλών ομάδων του πληθυσμού, που οδηγεί σε απομόνωση, εξαθλίωση και πρωτόγονες αντιλήψεις και συνθήκες ζωής  

· τα τραγικά ελλείμματα του κράτους πρόνοιας, που στην παρατεταμένη λιτότητα εντείνονται και εκθέτουν τις αθώες περιστερές των κυβερνώντων.   Δε θα διαφωνήσουμε με τις διαπιστώσεις της αναπλ. Υπουργού κας Φωτίου «για τη βούληση όλων να επιμείνουμε στην ομαλοποίηση της συμβίωσης των πληθυσμών ΡΟΜΑ με τους λοιπούς Έλληνες και στην κοινωνική ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες». Μακριά από εμάς η έλλειψη ευρείας συνεννόησης σε τόσο ευαίσθητα θέματα.

Ωστόσο η αυτάρεσκη, μονότονη αναφορά τους «στο πρώτη φορά κοινωνικό κράτος»;, τη στιγμή που όλο και αυξάνουν τα φαινόμενα ανασφάλειας των πολιτών, φτώχειας, περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ευρύτερες συναινέσεις.  

Εξάλλου η κυβέρνηση διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο θητείας της και έρχεται τώρα η ώρα του ταμείου για αναποτελεσματικές, διοικητικές διευθετήσεις και συγκεντρωτικές πολιτικές, που συρρικνώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται αθρόα στρατιές αχρείαστων συμβούλων .   Στην περίπτωση της ανάγκης κοινωνικής ένταξης των ΡΟΜΑ χρειάστηκε να παρέλθει διετία από την αρχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να γίνει τι; Με το νόμο 4430/31.10.2016 να μεταφερθεί το Εθνικό Σημείο Επαφής για την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στη συνιστώμενη Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης!!!.  

Δηλαδή, αντί για άμεσες λύσεις, ξανά δημιουργία νέων υπηρεσιών…...για να επανασχεδιάσουν, να αναστοχαστούν και να ανακαλύψουν ήδη έτοιμες από την ευρωπαϊκή αλλά και εθνική εμπειρία καταγραφές, πολιτικές και ολοκληρωμένα προγράμματα για τους πληθυσμούς ΡΟΜΑ.….. έτσι χάθηκε, σε βάρος τους, πολύτιμος χρόνος !  

Επιτέλους απαιτείται αποτελεσματική πολιτική δράση στο πεδίο, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της απομόνωσης των ΡΟΜΑ:   Η γκετοποίηση, η σχολική διαρροή, η ανεργία, η παραβατικότητα, η βία, η καταστολή και μοιραία η αναπαραγωγή του αποκλεισμού των ΡΟΜΑ ζητούν εδώ και τώρα αποφασιστική και διατομεακή αντιμετώπιση.  

Χωρίς άλλες δικαιολογίες και την προσφιλή μέθοδο των κυβερνώντων της μετάθεσης των δικών τους ευθυνών.   Σήμερα αναδεικνύεται όσο ποτέ η ανάγκη για προοδευτικό λόγο και πράξη, που ανοίγει το διάλογο στην κοινωνία, προβάλλει την αξία της ισότητας, του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα των παιδιών, την ουσιαστική εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών.  

Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα, με τη μέγιστη κοινωνική σύμπραξη πολιτείας, αυτοδιοίκησης, οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, για να κερδίσουμε το στοίχημα, μεταξύ άλλων, για μια Ελλάδα που θα χωρά ισότιμα όλους τους Έλληνες πολίτες, δηλαδή και τους ΡΟΜΑ!  

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ