Αναπόφευκτα χαρακτηρίζει τα λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίας του στη Βουλή απέστειλε -όπως είχε δεσμευθεί- συμπληρωματική γραπτή απάντηση στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Χωρίς μεγάλη διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Ψαλιδόπουλος παραδέχεται μεν ότι η εικόνα του ΔΝΤ στη διεθνή κοινή γνώμη είναι όντως αρνητική, το αιτιολογεί ωστόσο υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές που προτείνει σε κράτη που ζητούν την οικονομική του βοήθεια, είναι πολιτικές λιτότητας και συμμαζέματος των οικονομικών του Δημοσίου.

Προσθέτει μάλιστα ότι το ΔΝΤ παίρνει πάνω του το ανάθεμα για λάθη και παραλείψεις κυβερνήσεων που τελικά του ζήτησαν να παρέμβει. “Από την άλλη πλευρά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές αυτές είναι ως ένα σημείο αναπόφευκτες για την ανασύνταξη μιας οικονομίας, ενώ πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Δ.Ν.Τ, παρεμβαίνοντας, λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο και παίρνει το ανάθεμα για παραλείψεις και σφάλματά κυβερνήσεων, που με τις πολιτικές τους, έφεραν την οικονομία τους σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο.Κάθε διεθνής οργανισμός εν δράση κάνει και λάθη. Κυριότερο όλων στην ελληνική περίπτωση ήταν υπό εκτίμηση της περιστολής των δημοσίων δαπανών στο εθνικό εισόδημα το οποίο συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κείμενο ο κ. Ψαλιδόπουλος αφήνει να διαφανεί και η δυσαρέσκεια στις τάξεις του ΔΝΤ για την καθυστέρηση από πλευράς Ευρωπαίων στην ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλεηνικού χρέους. Όπως τονίζει αυτό φαίνεται πως θα γίνει λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος -παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ- οπότε και θα καθοριστεί η συμμετοχή του Ταμείου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απάντηση