Μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σιμορέλη, ο οποίος δήλωσε ότι αν τολμήσουν οι Τούρκοι να απαγάγουν τους οκτώ αξιωματικούς που πλέον είναι ελεύθεροι στην Ελλάδα, «θα τους σπάσουμε τα χέρια», ήρθε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ να επιβεβαιώσει το κλίμα αμηχανίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις ευθείες απειλές της Άγκυρας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς Άγκυρας είναι casus belli (αιτία πολέμου), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της Τουρκίας, που έχει αποδείξει -όπως και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ότι το Κράτος Δικαίου δεν είναι δεδομένο.  

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «άτοπες και απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ ηχηρότατη ήταν η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τις απέρριψε ως «θρασείες και εμπρηστικές».  Τις δηλώσεις καταδίκασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέτοντας όμως και το θέμα των υποσχέσεων Τσίπρα σε Ερντογάν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Πάντως, η Τουρκία προχώρησε και σε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σχηματισμός τουρκικών F-16 παραβίασαη το FIR Αθηνών. Το ένα ζεύγος F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις νήσους Μαύρα και Λεβίθα. 

Το δεύτερο ζεύγος των τουρκικών F-16 στις 10:45 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Κίναρο στα 26.000 πόδια. Στη συνέχεια στις 10:50 πάνω από τη Μαύρα και στις 10:59 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι. Στις 11:03 και το δεύτερο ζεύγος των τουρκικών F-16 εξήλθε του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ευθέως την Αθήνα ότι θα απαγάγει τους αξιωματικούς. «Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία» ανέφερε ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση» ανέφερε ο  Μπεκίρ Μποζντάγ που φθάνει μέχρι του σημείο να προειδοποιεί: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη».