Tην ώρα που το Μέγαρο Μαξίµου βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση πανικού µε φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, την απόρριψη εκ µέρους των Ευρωπαίων εταίρων της επιχειρηµατολογίας περί καθαρής εξόδου από τα Μνηµόνια, τις νέες χλιδάτες περιπέτειες του Πάνου Καµµένου, αλλά και τη δηµοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιµετωπίσει και το άγχος των κορυφαίων υπουργών του για το πολιτικό τους µέλλον.

Βλέπετε, όλο και περισσότεροι εξ αυτών που βλέπουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους στο Κοινοβούλιο µέσω των σηµερινών τους περιφερειών να µειώνονται δραστικά, καλοβλέπουν τη µετακόµισή τους στη Β’ Αθηνών, είτε µε τη σηµερινή της µορφή, είτε κατόπιν της πιθανής κατάτµησής της. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος βλέπει τη µονοεδρική της Ζακύνθου να... χάνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου αναζητά εναλλακτικές. Σοβαρές σκέψεις να «µετακοµίσουν» από τα Χανιά στη Β’ Αθηνών κάνουν πλέον τόσο ο Γιώργος Σταθάκης όσο και ο Παύλος Πολάκης, η περίπτωση των οποίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί µε αυτήν τη σειρά στις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου τον Ιανουάριο του 2015, παίρνοντας ο µεν πρώτος περίπου 20.000 σταυρούς προτίµησης, ενώ ο δεύτερος περίπου 15.000. Ακολούθησε η Ευαγγελία Βαγιωνάκη µε περίπου 11.000 σταυρούς που επίσης εξελέγη, ενώ πρώτος αναπληρωµατικός ήταν ο Αντώνης Μπαλωµενάκης µε περίπου 7.000.

Στις εκλογές του 2015 τοποθετήθηκαν µε αυτή τη σειρά στη λίστα από τον Αλέξη Τσίπρα και λόγω του υψηλού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε περίπου το 42%, εξελέγησαν και οι τέσσερις, ενώ δεν εξελέγη βουλευτής ούτε από τη Ν.∆. ούτε από κανένα άλλο κόµµα της αντιπολίτευσης. Αυτός ακριβώς είναι και ο µεγάλος φόβος τόσο των επιτελείων Πολάκη και Σταθάκη όσο και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που προφανώς δεν θα ήθελε στις επόµενες εκλογές να δει δύο υψηλόβαθµα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν εκτός Βουλής, µε δεδοµένη τη δηµοσκοπική πορεία του κόµµατος ειδικά στον νοµό Χανίων, από τον οποίο κατάγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετσι, στην όµορφη κρητική πόλη εντείνεται συνεχώς η φηµολογία πως ενδεχοµένως και οι δύο να αναζητήσουν καταφύγιο στη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου λόγω υψηλής αναγνωρισιµότητας είναι πιο σίγουρη η εκλογή τους απ’ ό,τι στην Κρήτη. Το πρόβληµα είναι ότι στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο περιλαµβάνονται ήδη κι άλλα βαριά χαρτιά του κυβερνώντος κόµµατος, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Κουρουµπλής, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας κ.ά.

Αν µάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι είναι πολύ πιθανό να πολιτευθούν στη Β’ Αθήνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος (που αν και θα ήθελε σαν τρελός το Επικρατείας, οι ουκ ολίγοι εσωτερικοί ανταγωνιστές του θα έκαναν επανάσταση σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο), αλλά και οι Νίκος Κοτζιάς και Κώστας Ζαχαριάδης, τότε εύκολα αντιλαµβάνεται γιατί ο πρωθυπουργός είναι στα κάγκελα µε τους πρωτοκλασάτους.

Για την ιστορία, στην περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών υπάρχει και το σενάριο διατήρησής του στο Επικρατείας, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν... εσωκοµµατικά προκλητικό.