Για «παράλειψη» της Κομισιόν να αναφέρει τον όρο καλής γειτονίας στην -παγωμένη- ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, μετά την απάντηση σε ερώτησή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν για την πορεία της διαδικασίας.

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, παραπέμπει αρχικά στις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, κ. Μογκερίνι, μετά την άτυπη σύνοδο των 28 Υπουργών Εξωτερικών στις 28 Απριλίου 2017, ότι, «η διαδικασία προσχώρησης συνεχίζεται, δεν έχει ανασταλεί, ούτε έχει σταματήσει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαν, επικαλείται δήλωση του Πρόεδρου της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, όπου σημείωνε ότι, «οι υποψήφιες για ένταξη χώρες πρέπει να δώσουν τη μέγιστη προτεραιότητα στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα, γεγονός που αποκλείει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο προβλέψιμο μέλλον. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν εξετάζεται το άνοιγμα κανενός νέου κεφαλαίου».

Στη συνέχεια ωστόσο, ο Χαν αναφερόμενος στα κριτήρια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παραλείπει να αναφέρει το κριτήριο της καλής γειτονίας. «Τα κριτήρια για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης είναι σαφή, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πρόκειται για βασικές αρχές από τις οποίες η Τουρκία δεσμεύεται ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης» αναφέρει.

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση στην ερώτησή μου είναι απολύτως ενδεικτική του γεγονότος, ότι παρά τις προκλήσεις Ερντογάν, παρά τις διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων χιλιάδων αντιφρονούντων, παρά την ανυπαρξία κράτους δικαίου, παρά την “λόγω και έργω” αμφισβήτηση και βάναυση καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο σε βάρος του καθεστώτος.

Το χειρότερο όμως, για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το γεγονός ότι απουσιάζει απολύτως από τις δηλώσεις των θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε κάθε αναφορά στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στις απειλές της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αυτονόητη καταδίκη της Τουρκίας, για ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προσβολή κάθε έννοιας καλής γειτονίας που πρέπει να σέβεται κάθε χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».