Πολιτικός καύσωνας αναμένεται να πλήξει τη χώρα αρχές καλοκαιριού, καθώς μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και τα εθνικά θέματα, την ώρα που ενισχύονται τα εκλογικά σενάρια που αφορούν ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ημερομηνία-σταθμός θεωρείται η 21η Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup για τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος. Εκεί άλλωστε αναμένεται να φανεί το κατά πόσον η καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές είναι εφικτή ή τουλάχιστον να διευκρινιστεί τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Οσο και αν φαίνεται περίεργο σε κάποιους -καθώς θεωρητικά το Ταμείο επιθυμεί τη μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους-, ο Αλέξης Τσίπρας τη συγκεκριμένη στιγμή επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι, παρά την εμμονή της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα του χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να δώσουν λίγα και συγκεκριμένα. Παράλληλα, το Ταμείο είναι εκείνο που επιμένει στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, στην απόλυτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και φυσικά στις περικοπές των συντάξεων το 2019.  

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 Φυσικά, εάν τελικά το Ταμείο αποχωρήσει, δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα και η Γερμανία θα πάψει να ζητάει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Το όλο ζήτημα ωστόσο θα γίνει πιο ευρωπαϊκό, άρα σαφώς πιο διαχειρίσιμο απ’ όλες τις πλευρές. Σε αυτήν τη συγκυρία ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να παίξει και η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η Ευρώπη τρέμει ότι πλέον βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις, με τους γείτονές μας Ιταλούς να αποτελούν την πρώτη χώρα που μπορεί να θελήσει να αποχωρήσει από το ευρώ. Βεβαίως, το μεγάλο «αγκάθι» στη μεταμνημονιακή εποχή είναι η μορφή «επιτροπείας» στην οποία θα βρίσκεται η χώρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι θα είναι λίγο πιο ενισχυμένη από τις άλλες χώρες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρχονται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο στην Ελλάδα.

Η αναφορά του αυτή πυροδότησε εντάσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, εάν η όποια απόφαση δεν συνοδεύεται με σκληρές δεσμεύσεις και δύσκολες υποχρεώσεις. Παράλληλα με όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μέσα στον Ιούνιο τις τουρκικές εκλογές, αλλά και τις πιέσεις των εταίρων και του ΝΑΤΟ για την επίλυση του Σκοπιανού.

Ηδη οι πιέσεις για την ονομασία των Σκοπίων τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από την Αγκελα Μέρκελ έχουν αρχίσει να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της κυβέρνησης, καθώς, παρά τις καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει. Γερμανία και ΝΑΤΟ φοβούνται τη διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ενώ την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να χρησιμοποιεί ως προτεκτοράτο την ΠΓΔΜ.  

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός έχει να δείξει τις καλές του προθέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία ωστόσο προσκρούει στην αντίδραση των Σκοπιανών. Με δεδομένο πάντως ότι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Ιουνίου έχει ως αποκλειστικό θέμα την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., οι πιέσεις που θα δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πολύ ισχυρές. Στις 24 Ιουνίου είναι και οι εκλογές στη γειτονική μας Τουρκία, γεγονός που μπορεί να φέρει πολλές και απρόβλεπτες εξελίξεις, δεδομένου ότι οι δύο Ελληνες αξιωματικοί παραμένουν αιχμάλωτοι στην Αδριανούπολη και η τουρκική οικονομία καταρρέει.

Ολα αυτά εντείνουν τους φόβους στην κυβέρνηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να θελήσει να εξαγάγει τα προβλήματά του με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που θα γίνουν μέσα στον μήνα, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση αλλά και μία μερίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλιμακώνοντας έτσι το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς, όπως φαίνεται, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την τακτική της απόλυτης πόλωσης και των δύο άκρων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 25 Μαΐου 2018