Τη διαπραγμάτευση του ονόματος της Μακεδονίας ενδέχεται να ολοκληρώσει στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της FYROM υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενόψει της συνάντησης. Μάλιστα, κάλεσε την πλευρά της πΓΔΜ να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού για το κρίσιμο τετ – α – τετ της Πέμπτης.

Την Τετάρτη 23 Μαΐου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και το Κυπριακό.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναμένει να δει τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε με νόημα πως η ΠΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει αύριο».

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.