Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου Θέμα απέστειλε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρα Κεφαλίδου με θέμα τη δυνατότητα εισαγωγής σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές για τους μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σημαντικό αναμφισβήτητα είναι το έργο που επιτελούν τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια της χώρας, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίες σε ενήλικες μαθητές, αλλά και εργασίας με παράλληλη φοίτηση σε ανήλικους εργαζόμενους μαθητές.

Πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού τους αλλά και των μαθητών είναι να δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των σχολείων αυτών να εισάγονται στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των ΑΕΙ, δυνατότητα που ήδη παρέχεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Παίρνοντας ως θετικό παράδειγμα το Εσπερινό Γενικό Λύκειο της Δράμας, θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα αυτό. Σήμερα στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 80 περίπου μαθητές, ενώ κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς 11 μαθητές ήταν υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΤΕΙ-ΑΕΙ με ποσοστό επιτυχίας 100%, αφού εισήχθησαν και οι 11.

Το αίτημα για εισαγωγή των αποφοίτων τους στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των ΑΕΙ είναι δίκαιο και θα μπορούσε να εξεταστεί για όλα τα σχολεία της χώρας, εν όψει μάλιστα της κατάθεσης του επικείμενου νέου Νομοσχεδίου από το Υπουργείο σας.

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας αναφορικά με τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια της χώρας, με δεδομένο μάλιστα το νέο Νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»;

Έχετε διερευνήσει τη δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων ΓΕΛ στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των
ΑΕΙ και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε;

2. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε σχεδιάσει για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του θεσμού
των Εσπερινών Γενικών Λυκείων της χώρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος