Με σαφή και θεσμικό τρόπο από αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους διαψεύδονται οι πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας σχετικά με κλίμα έντονης δυσφορίας, ακόμη και θυμού ή αγανάκτησης από την πλευρά της Ουάσιγκτον ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Σκοπίων, που μάλιστα μεταφέρθηκε – ενδεχομένως και μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Πένς -το προηγούμενο Σάββατο σε Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον προκλήθηκε εξαιτίας της επιχειρούμενης παράκαμψης της διαδικασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και την εξουδετέρωση του ειδικού διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς, μετά την ξαφνική πρόταση για υιοθέτηση της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως ονομασίας erga omnes από την πλευρά Ζάετς , για την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε κατ’ αρχήν πρόθυμη να αποδεχθεί.

Εξάλλου η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα δεν αναγνωρίζει ουδεμία συγγένεια με την άποψη-εκτίμηση διπλωματικού παράγοντα ο οποίος φέρεται δηλώσας σε δημοσιογράφο: « Είναι απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις να επικαλούνται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας , τις οποίες ο ΟΗΕ έχει αναθέσει στον Αμερικανό διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς για επίλυση-εφαρμογή και η παρούσα κυβέρνηση να απεμπολεί αυτό το πλεονέκτημα για την Ελληνική πλευρά».