«Εξέλιξη δεν έχουμε, εκτός από τις πυκνωμένες πιέσεις που ασκούνται σε πολλαπλά επίπεδα και με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχώς δραστηριοποιούμαστε προς την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία και να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας» επισήμανε αναφορικώς με το θέμα της συνεχιζόμενης παράνομης φυλακίσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης.

Ο ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στο ρ/φ σταθμό “Alpha 989” (Δ.Βερύκιος – Σπ. Λάμπρου) δήλωσε επιπρόσθετα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών ενόψει των τουρκικών εκλογών. «Αναμφισβήτητα ναι. Παρακολουθώντας και τις χθεσινές δηλώσεις θα διαπιστώσατε ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό της φερόμενης ως παράβασης από την πλευρά των δυο στρατιωτικών μας στελεχών, το έχει εντάξει ο Ερντογάν στην πολιτική της έντασης, με αποτέλεσμα τα δυο στρατιωτικά μας στελέχη να κρατούνται παράνομα. Επιλέγω τη διατύπωση αυτή με έμφαση και ένταση. Λέω παράνομα για τον λόγο ότι στοιχειωδώς δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη με την έννοια του συγκεκριμένου κατηγορητηρίου, διότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας είναι χειραγωγούμενη, είναι ετεροκαθοριζόμενη από μια αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν και όχι μόνο του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σε αυτό το χρονικό σημείο, να έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Φ.Κουβέλης.

Ο ίδιος, αναφορικώς με την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να εντάξει τα δύο στρατιωτικά στελέχη στη διπλωματική αποστολή στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, τόνισε: «Να θυμίσω ότι στις πολλές αιτήσεις άρσης της προφυλάκισης που έχουν κατατεθεί, είχε δηλωθεί ως κατοικία στην οποία θα διαμένουν εφόσον απελευθερώνονταν το ελληνικό προξενείο. Γεγονός που η ανεξάρτητα Ελληνική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι μπορεί να αποτελεί κατοικία το τουρκικό προξενεία και άφησε ελεύθερους τους δύο Τούρκους πολίτες στην περιοχή της Κυλλήνης.»

Τέλος, ο ΑΝΥΕΘΑ για «την επόμενη ημέρα μετά την επερχομένη έξοδό της από τα μνημόνια» εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας τα εξής: «Nα ξεκινήσουμε από αυτό που πρόκειται να συμβεί, από την έξοδο από τα μνημόνια. Η χώρα θα αποκτήσει αυτονομία πολιτικών κινήσεων. Μπροστά μας βρίσκεται το μεγάλο στάδιο που λέγεται δίκαιη ανάπτυξη, εξισορρόπηση αντιθέσεων, περιορισμός των κοινωνικών αντιθέσεων και μία σειρά άλλων ρυθμίσεων που είναι δυνατόν να αντιρροπήσουν όλα εκείνα τα οποία κατεγράφησαν ως δυσμενείς ασυνέπειες των μνημονίων στη χώρα. Το κάθε ζήτημα φυσικά έχει τα επιμέρους θέματά του. Με πρώτο και σημαντικότερο την οικονομική, δίκαιη ανάπτυξη». Απαντώντας σε

ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, επεσήμανε:«Οι εκλογές θα γίνουν μετά από ένα ολόκληρο έτος. Μέσα στη χρονιά αυτή είναι δυνατόν πολλά από αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπισθούν».