Ερώτηση για την κατάρρευση αρκετών Προγραμμάτων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως, σύμφωνα και με τα συγκριτικά στοιχεία του αριθμού εισακτέων φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, το ΕΑΠ οδηγείται σε ολική κατάρρευση καθώς το ποσοστό των εισακτέων μειώθηκε παραπάνω από 50%.

Η μείωση των εισακτέων οφείλεται, όπως σημειώνουν, στις εξής τρεις παραμέτρους:

α. στη διάκριση που έγινε μεταξύ «παλαιών» και «νέων» προγραμμάτων, με τα πρώτα να απαξιώνονται από την νέα ΔΕ ως «προγράμματα που έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους» και τα δεύτερα να διαφημίζονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα και μάλιστα με μια ανταγωνιστική ρητορική υποστήριξης των δεύτερων έναντι των πρώτων,

β. στη ρητή υιοθέτηση μιας πολιτικής πλήρους προσήλωσης σε νέα μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά στην αγορά εργασίας,

γ. στην αναποτελεσματική προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των άνω δύο προγραμμάτων.

«Για ποιους λόγους δε στηρίχθηκαν στο σύνολό τους τα Προπτυχιακά Προγράμματα και εάν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η ισότιμη στήριξη και προβολή όλων των Προγραμμάτων» ρώτησαν τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, οι δύο βουλευτές.