Στα εκλογικά σενάρια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η HSBC σε σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα, που συντάχθηκε έπειτα από επαφές του οίκου με αξιωματούχους τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των πιστωτών στην Αθήνα και δημοσιεύεται εν όψει της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής του οίκου, Fabio Balboni, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο συντηρούνται, κυρίως από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. « Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο από το μνημόνιο και να αποφύγει τις πιθανές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι ήδη νομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις κατά τις αρχές του επόμενου έτους», εξηγεί η HSBC.

Το μεγάλο προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ ενδέχεται να αποθαρρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να κηρύξει εκλογές, όμως η HSBC θυμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αποδειχθεί και στο παρελθόν αναξιόπιστες.

Σε κάθε περίπτωση, με τη ΝΔ να έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και να δημιουργήσει ένα φιλικότερο για τις επιχειρήσεις περιβάλλον στην Ελλάδα, οι κίνδυνοι από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι περιορισμένοι, εκτιμά η HSBC. «Παρόλα αυτά, κάποια αβεβαιότητα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, και αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη και το επενδυτικό κλίμα», τονίζεται.


Ο Balboni επισημαίνει ότι η υλοποίηση του προγράμματος έχει υπάρξει πιο ομαλή υπό τον ΣΥΡΙΖΑ παρά υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όμως τονίζει πως ένας από τους λόγους είναι η λιγότερο σκληρή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, τόσο στη Βουλή όσο και στους δρόμους.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεφε στην αντιπολίτευση μετά τις επόμενες εκλογές, δεν θα αποκλείαμε εντελώς το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος», σημειώνει ο Balboni. «Την ίδια στιγμή, μοιάζει απίθανο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –έπειτα από όσα πέρασε- θα έφτανε έως το σημείο να ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», καταλήγει.