Με το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκεται σε μία Μυτιλήνη που έμοιαζε από το πρωί με πόλη φάντασμα, καθώς τα καταστήματα είχαν κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και το απόγευμα οργανώθηκε μεγάλη (για τα δεδομένα του νησιού) διαδήλωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα του «Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» για να δώσει πολλές υποσχέσεις αλλά καμία ουσιαστική, απτή λύση. 

Αναγνωρίζοντας αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού», ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κάποιοι προσπάθησαν τις να εκμεταλλευτούν για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες». 

Παραδέχθηκε τις «δυσκολίες και τις ελλείψεις» και είπε ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν», διαπιστώνοντας πως «βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου».

Με το βλέμμα στους τεράστιους αριθμούς που μένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε στο ότι «αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων και περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες». «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης».

Και εκεί όταν χρειάστηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος ανέφερε τα εξής «έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό που θα υλοποιηθούν άμεσα»: Το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.