Την οργανωτική δομή που θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, όποτε κι αν προκηρυχθούν, θα κληθούν να αναδείξουν τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψηφίζοντας στις 13 Μαΐου για την εκλογή νέων προέδρων στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Με τους υποψηφίους ήδη να έχουν βγει «μπροστά» και τις εγγραφές των μελών να συνεχίζονται με αυξητικές τάσεις, όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν στις επόμενες 20 ημέρες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Το «στοίχημα» της Ν.Δ., σε αυτήν τη φάση, είναι να διεξαχθεί μία ανοιχτή διαδικασία με αύξηση της συσπείρωσης και εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων μελών. Οπως σχολιάζουν από την Πειραιώς, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην καλλιεργηθεί κλίμα εσωστρέφειας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν λείπουν οι «κόντρες» σε κατά τόπους ΝΟΔΕ όπου υπάρχει πάνω από μία υποψηφιότητα. Στις περιοχές, ωστόσο, όπου υπάρχουν διπλές ή και τριπλές υποψηφιότητες, οι εγγραφές των μελών αυξάνονται ραγδαία, καθώς υπάρχει ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των υποψηφίων για το ποιος θα γράψει περισσότερους, πράγμα που θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

ΑΤΤΙΚΗ

Στις οργανώσεις του Λεκανοπεδίου, αν και μέχρι στιγμής τα εσωκομματικά προβλήματα ήταν ελάχιστα, φαίνεται ότι με αφορμή τις εκλογές βγήκαν στην επιφάνεια διαφωνίες μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Β’ Αθήνας, όπου εμφανίζονται διπλές υποψηφιότητες σε όλες σχεδόν τις νομαρχιακές επιτροπές, εκτός από τη Β1, όπου μέχρι σήμερα θεωρείται δεδομένη η επανεκλογή του Μιχάλη Κουμεντάκου.

Στη Β2, ο νυν πρόεδρος Αλέκος Σπύρου θα είναι εκ νέου υποψήφιος και όπως όλα δείχνουν θα επανεκλεγεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, έχοντας και τη στήριξη κορυφαίων της ίδιας περιφέρειας, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια, καθώς και του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου. Απέναντί του αναμένεται να βρεθεί ο Γαβριήλ Αραμπατζής, ο οποίος επιδιώκει τη στήριξη του Κωστή Χατζηδάκη και υποστηρίζεται από «δυσαρεστημένους» της σημερινής διοίκησης, όπως σχολιάζουν οι καλά γνωρίζοντες τα «γαλάζια» παρασκήνια της περιοχής.

 

Στην οργάνωση της Β3 υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις υποψηφιότητες, με τη νυν πρόεδρο Αργυρώ Ζέρβα να έχει απέναντί της τον Νίκο Μαρίνη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους «σαμαρικούς», καθώς και τη Φένη Χατζηαθανασίου, η οποία φαίνεται να προωθείται από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.

Στη Β4, τη θέση προέδρου θα διεκδικήσουν ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της ΝΟΔΕ, Σπύρος Αβραμάκος, καθώς και η καθηγήτρια Σίσσυ Γκίκα.

Σύμφωνα με έμπειρους «γαλάζιους» παράγοντες, εκεί που αναμένεται να γίνει «μάχη» είναι στη Β5, όπου ήδη οι εγγραφές μελών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να «κονταροχτυπηθούν». Εκεί αναμένεται ο Δημήτρης Μαυροειδάκος -επιρροής κυρίως του Αδωνι Γεωργιάδη, έχοντας και τη στήριξη της απερχόμενης διοίκησηςνα αναμετρηθεί στην κάλπη με τον Μπάμπη Αλεξανδράτο, ο οποίος έχει τη στήριξη ορισμένων κομματικών στελεχών.

  

Στην Α’ Αθήνας η κατάσταση φαίνεται να είναι σχετικά ελεγχόμενη, καθώς μόνο στην Α2 έχει προκύψει «εμπλοκή», με τη νυν πρόεδρο Ρόζα Βιδάλη να μη συνεχίζει και τη θέση της να διεκδικούν ο Γιώργος Τσιπλάκης με τη στήριξη του συνόλου σχεδόν των βουλευτών (Κακλαμάνη, Κικίλια, Κεφαλογιάννη) και αρκετών κομματικών στελεχών, εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία φαίνεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαχαρία Λατζουράκη.

Στην Α1 δεν έχει προκύψει κάποια υποψηφιότητα και είναι δεδομένη η επανεκλογή του νυν προέδρου Θεόδωρου Τσούχλου, ο οποίος χαίρει ευρείας αποδοχής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην Ανατολική Αττική, τη Νομαρχιακή θα διεκδικήσει ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας, Νεκτάριος Καλαντζής, άμεσης επιρροής της βουλευτού Γεωργίας Μαρτίνου, και με τον νυν πρόεδρο Αρη Βίτσιο να μη φαίνεται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στην Α’ Πειραιά, όπως όλα δείχνουν, η Νομαρχιακή Επιτροπή αλλάζει χέρια, από τον νυν πρόεδρο Ηλία Μάκρα, καθώς τη θέση του διεκδικεί με αξιώσεις ο απόστρατος αξιωματικός και πρόεδρος του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά, Ιωάννης Βοϊδονικόλας, έχοντας τη στήριξη κομματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι σχολιάζουν ότι είναι το πρόσωπο που θα φέρει την απαραίτητη ανανέωση. Εχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον και ο Λεωνίδας Κουτρουμάνος, παλαιό στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος συσπειρώνει τους «δυσαρεστημένους» του κ. Μάκρα.

 

Στη Β’ Πειραιά φαίνεται ότι με άνεση επανεκλέγεται ο νυν πρόεδρος, γιατρός Μιχάλης Λιβανός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στον Ανατολικό Τομέα, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία το «γαλάζιο» στέλεχος της συμπρωτεύουσας και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Θόδωρος Μητράκας, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην περίπτωση αυτή η νυν πρόεδρος, Πίτσα Ράλλη, αποσύρεται, καθώς είναι της απολύτου επιρροής του Θόδωρου Μητράκα.

Στον Κεντρικό Τομέα φαίνεται ότι η υποψηφιότητα θα είναι μοναδική και είναι αυτή του νυν προέδρου Τάσου Εμμανουηλίδη, επίσης επιρροής Τζιτζικώστα και Παπαμιμίκου.

Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία στον Δυτικό Τομέα, όπου τη θέση του σημερινού προέδρου Ηλία Ζάχαρη, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Διονύσης Μανωλόπουλος.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο και, απ’ ό,τι φαίνεται, απέναντι στον νυν πρόεδρο, Θωμά Βράνο, θα βρεθεί ο Στέλιος Τσομαρίδης.

ΑΧΑΪΑ

Στη ΝΟΔΕ Αχαΐας ο νυν πρόεδρος -γιατρόςΑνδρέας Μαζαράκης θα έχει απέναντί του τον χειρουργό ορθοπεδικό Ανδρέα Νικολάου, και, όπως σχολιάζουν οι καλά γνωρίζοντες, θα είναι μία αμφίρροπη «μάχη», με τους δύο συναδέλφους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες εγγραφές μπορούν.

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 

Στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας «κλείδωσε» νέα υποψηφιότητα και πρόκειται γι’ αυτή του Παναγιώτη Τζαβάρα, επιρροής του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που αναδείχθηκε από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έρχεται «κόντρα» στην επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δεν είναι άλλη από τη νυν πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Νατάσα Κυριακοπούλου.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Στη ΝΟΔΕ Τρικάλων, ενώ είχε ξεσπάσει μεγάλη «κόντρα» με νέα υποψηφιότητα αυτή του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Αναστασίου, απέναντι στον νυν πρόεδρο Μιχάλη Μπαγιώτη, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αλλά και μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, κατέληξαν ομόφωνα στον Κώστα Τρέλλη, ο οποίος θα είναι ο νέος πρόεδρος.

ΚΟΖΑΝΗ

Στη ΝΟΔΕ Κοζάνης ο νυν πρόεδρος Παντελής Καρακασίδης φαίνεται να επανεκλέγεται, έχοντας τη στήριξη της Πειραιώς αλλά και την καλή του επαφή με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Γιάννης Σαντετσίδης, επιρροής Αδωνι Γεωργιάδη.

ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα ο νυν πρόεδρος Χρήστος Καπετάνιος θα έχει «αντίπαλο» στην κάλπη τον πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης Λάρισας, Ηρακλή Γερογιώκα.

 

ΠΕΛΛΑ

Αλλη μία περιοχή με διπλή «γαλάζια» υποψηφιότητα είναι η Πέλλα, όπου ο νυν πρόεδρος Θανάσης Γιδάρης, με τη στήριξη του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη, θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Νίκο Θωμαΐδη, επιρροής του πρώην βουλευτή Διονύση Σταμενίτη καθώς και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

ΦΩΚΙΔΑ

Για τη Νομαρχιακή της Φωκίδας, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες. Από τη μία είναι ο δικηγόρος Αργύρης Ταλαμάγκας, με μεγάλη πορεία στα κομματικά του νομού τα τελευταία χρόνια, ο οποίος φαίνεται ότι στηρίζεται από την πρώην βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα και ορισμένα κομματικά στελέχη που βλέπουν πως η σημερινή πρόεδρος της ΝΟΔΕ δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί. Απέναντί του είναι ο ΟΝΝΕΔίτης Δημήτρης Τζήμας, που έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις από στελέχη του κόμματος, αυτοδιοικητικούς και πολιτευτές. Στο πλευρό του βρίσκονται ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, καθώς και οι πολιτευτές Κώστας Παπαθανασίου και Κώστας Χαλιορής.

ΞΑΝΘΗ

Στη Ξάνθη, απέναντι στον νυν πρόεδρο Νίκο Κιατίπη, θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης, Ηλίας Οικονόμου.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

«Θολό» είναι το τοπίο στη ΝΟΔΕ Φθιώτιδας μετά την ανακοίνωση του νυν προέδρου Στέλιου Κανέλλου ότι αποσύρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από τρία στελέχη και συγκεκριμένα από τα μέλη ΝΟΔΕ Γιώτα Χουλιαρά και Γιώργο Παλιούρα, επιρροής Χρήστου Σταϊκούρα. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που «δείχνουν» ως πιθανό υποψήφιο τον Βαγγέλη Μπλούνα, πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Λαμίας.

ΣΕΡΡΕΣ

Στη ΝΟΔΕ Σερρών ο νυν πρόεδρος, Θεόδωρος Καμπούρης, φαίνεται να επανεκλέγεται με ευκολία, καθώς δεν ευδοκίμησαν, μέχρι στιγμής, άλλες υποψηφιότητες απέναντί του.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Στα Δωδεκάνησα, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παύλος Μπακίρης δείχνει να είναι ο μοναδικός υποψήφιος και συνεπώς θα επανεκλεγεί.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 28 Απριλίου 2018.