Σε µια κρίσιµη συγκυρία για την οικονοµία και τα εθνικά θέµατα, µε το ενδιαφέρον των πολιτών να κορυφώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. καταγράφουν σχεδόν σε όλες τις δηµοσκοπήσεις µία σηµαντική υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των ΑΝ.ΕΛ. Η Πειραιώς φαίνεται να επενδύει πολιτικό κεφάλαιο και στα δύο αυτά ζητήµατα, προκειµένου να ενισχύσει την εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και την εκλογική της επιρροή.

Κρίσιµο συγκριτικό πλεονέκτηµα του προέδρου της Ν.∆. απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δηµοσκοπήσεις του πρωθυπουργού στην καταλληλότητα να διαχειριστεί τα εθνικά και παράλληλα τα οικονοµικά θέµατα. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα Νέα» (21/4), στην ερώτηση για το ποια κόµµατα µπορούν να χειριστούν καλύτερα τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, το 25% και το 20% αντίστοιχα των ερωτηθέντων επέλεξαν τη Ν.∆., ενώ το 12% και το 13% αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝ.ΕΛ. συγκέντρωσαν µόλις το 1%, παρά τις «εθνικοπατριωτικές κορώνες» του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου.

Ο ειδικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος επισηµαίνει ότι τα εθνικά θέµατα µπορούν να επηρεάσουν ακόµη και το εκλογικό αποτέλεσµα. «Από τη διαχρονική καταγραφή που υπάρχει, κυρίως από τις εταιρείες MRB και Metron Analysis, στις επιλογές του κοινού βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις θέµατα που σχετίζονται µε την οικονοµία (π.χ., παλαιότερα η ακρίβεια, αργότερα µέχρι τις µέρες µας η ανεργία και πολύ πρόσφατα η οικονοµική ανάπτυξη και το φορολογικό σύστηµα)», δήλωσε στα «Π».

«Το µόνο θέµα που βρίσκεται πολύ χαµηλά σε εποχές «ρουτίνας» και εκτοξεύεται πολύ ψηλά σε κρίσιµες περιόδους είναι η εξωτερική πολιτική» τόνισε.

«Γι’ αυτό και αποτελεί ένα πολύ βασικό εργαλείο, που τα κοµµατικά επιτελεία οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη. Κατά περίπτωση, τα εθνικά θέµατα µπορούν να αποτελέσουν πολύ σηµαντικά κριτήρια ψήφου, στον βαθµό, για παράδειγµα, που µία κυβέρνηση αποδεικνύεται επαρκής ή ανεπαρκής να τα διαχειριστεί», συνέχισε. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis η εξωτερική πολιτική αναδείχθηκε ως το τρίτο σηµαντικότερο πρόβληµα της χώρας από ένα 13% (υπήρχε δυνατότητα για µόνο µία απάντηση), ενώ στην έρευνα Ιανουαρίου συγκέντρωνε µόλις 1%. Ανάλογο ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική είχε επιδειχθεί όταν ο Κώστας Καραµανλής είπε «όχι» στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μία ακόµη περίοδος όξυνσης ήταν την άνοιξη του 1999, µετά τη σύλληψη Οτσαλάν. Στις τάσεις της MRB, η εξωτερική πολιτική καταγράφηκε στη δεύτερη θέση των σηµαντικότερων ζητηµάτων (µε 31%, µετά την ανεργία που ήταν στο 54%).  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εικόνας ενδιαφέροντος της Ν.∆. στα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά, ο πρόεδρος της Ν.∆. Κυρ. Μητσοτάκης, µε παρέµβασή του στις ΗΠΑ, το Κατάρ και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, ήταν ο πρώτος που διεθνοποίησε το θέµα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ενώ ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στη γειτονική χώρα.

Ο ίδιος τη ∆ευτέρα επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και από την 331 Μοίρα, στην οποία υπηρετούσε ο ήρωας σµηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, κάλεσε εκ νέου την Τουρκία «να απελευθερώσει αµέσως τους δύο Ελληνες αξιωµατικούς». Στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής µε τους 8 πραξικοπηµατίες, απάντησε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να µπει σε καµία λογική ανταλλαγής ή συµψηφισµού». Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 56% κρίνει αρνητικά τους έως τώρα χειρισµούς της κυβέρνησης για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Το ποσοστό αυξήθηκε κατά πέντε µονάδες συγκριτικά µε τον προηγούµενο µήνα. Από τη Ν.∆., επίσης, αφήνουν αιχµές για τα πολλά κέντρα (Μαξίµου, Καµµένος, Κουβέλης, Κοτζιάς) που λειτουργούν στον τοµέα της εξωτερικής πολιτικής και επικρίνουν την κυβέρνηση για «ανικανότητα, προχειρότητα και επικίνδυνους ερασιτεχνισµούς».

Το Σκοπιανό αποτελεί ένα ακόµη παράδειγµα της «αποτυχηµένης εξωτερικής πολιτικής», κατά την Πειραιώς. Και αυτό γιατί οι διαπραγµατεύσεις, που ξεκίνησαν µε δηλώσεις του Ν. Κοτζιά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε για να λύσει όλα τα προβλήµατα, θα λύσει και το Σκοπιανό», οδεύουν προς µη λύση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στήριξε τα συλλαλητήρια και δήλωσε ότι «δεν θα διχάσουµε τους Ελληνες για να ενώσουµε τους Σκοπιανούς». Την ίδια ώρα χαρακτήρισε «φιάσκο» στη Βουλή το θέµα των γαλλικών φρεγατών, που «εκθέτει διεθνώς τη χώρα και τραυµατίζει το αίσθηµα ασφάλειας».  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλογη είναι η δηµοσκοπική εικόνα του κ. Μητσοτάκη στα ζητήµατα οικονοµικής πολιτικής. Στην τελευταία δηµοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στο ερώτηµα ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς µπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονοµία και την ανάπτυξη της χώρας, στο µέλλον, το 32% απάντησε ο πρόεδρος της Ν.∆., ενώ το 21% ο κ. Τσίπρας.

Η προηγούµενη εβδοµάδα ήταν πρόσφορη για τον πρόεδρο της Ν.∆. ώστε να ενισχύσει αυτή την εικόνα. Στην κατεύθυνση αυτή έδωσε το «παρών» στο συνέδριο του ΣΕΒ, τονίζοντας πως µια «ισχυρή Ν.∆. στις επόµενες εκλογές είναι η λύση στο πολιτικό πρόβληµα της χώρας», ενώ εξήγησε πως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα µιας κυβέρνησης της Ν.∆. θα είναι να υλοποιήσει «ένα σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων µε απόλυτη συνέπεια και στοχοπροσήλωση, εφαρµόζοντας πολύ συγκεκριµένα χρονοδιαγράµµατα, τα οποία θα δεσµεύουν και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς». Ο ίδιος πήρε θέση και στο θέµα της ∆ΕΗ, εξαπολύοντας δριµεία επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ξεπούληµα» και «χαντάκωµα» της επιχείρησης.

«Το κάνετε για να ευνοηθεί ο ιδιώτης αγοραστής που θα την αγοράσει. Γκρεµίσατε τη χρηµατιστηριακή αξία της (από τα 2,5 δισ. το 2014, στο 0,6 δισ. σήµερα). Αυτά είναι τα επιτεύγµατά σας για τη µεγαλύτερη εθνική επιχείρηση. Αντί να ζητήσετε συγγνώµη, συνεχίζετε να λέτε ψέµατα», τόνισε.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018