Τη χαρά του που μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας μάλιστα ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, αλλά και ο Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη και «όλοι εκείνοι που έβλεπα νεότερος στο εξωτερικό να μάχονται κατά της δικτατορίας» όπως τόνισε.

«Πάντοτε παρέμεινα στο πλευρό της Ελλάδας, ακόμα και όταν άλλοι μιλούσαν για την έξοδό της από την Ευρωζώνη, λέγοντας πάντα την αλήθεια» συνέχισε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την προσπάθειά του να γίνει η Ελλάδα μέλος της τότε ΕΟΚ.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά ξεκαθάρισε ότι τόσο στην περίπτωση της Αλβανίας όσο και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι θα κριθούν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται όλες οι χώρες.

Ειδικά για την περίπτωση της ΠΓΔΜ είπε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του το θέμα της ονομασίας, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα.

Για μια ακόμα φορά εξήρε την προσπάθεια και το κουράγιο των Ελλήνων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας μάλιστα ότι άλλη χώρα στη θέση της Ελλάδας, ίσως να μην τα είχε καταφέρει.

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τις προσπάθειές του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Για την Τουρκία, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και πάλι στα όσα είπε στον Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας, δηλαδή την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Μην μου λένε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας και πάλι την Άγκυρα να τους απελευθερώσει.

Τόνισε, όπως νωρίτερα και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι η χώρα πέτυχε τους οικονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, είναι πρώτη στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και υπογράμμισε: «Μην σταματήσετε τις προσπάθειες. Από τον Αύγουστο θα έχετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης». 

Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω εγώ τα λόγια του Θουκυδίδη ότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάξει για το μέλλον.  «Ζήτω η Ευρώπη, Ζήτω η Ελλάδα» είπε στα ελληνικά, κλείνοντας την ομιλία του.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν "όχι" στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Η υποδοχή από τον Ν.Βούτση

Τον πρόεδρο της Κομισιόν υποδέχθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρώπης που μιλά στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βούτσης πρόσφερε στον λουξεμβούργιο πολιτικό τον «Επιτάφιο» του Περικλή, καθώς και αντίγραφο της «Αρπαγής της Ευρώπης».