Στον «αέρα είναι αυτή τη στιγμή το θέμα της αποκτήσεως με τη μέθοδο leasing δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή 20 Απριλίου ο Φώτης Κουβέλης και της αναβαθμίσεως των F-16 της ΠΑ, μετά το «άδειασμα» του ΑΝΥΕΘΑ από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στις 09:30 το πρωί, παρέχοντάς του όμως μία τυπική, χαλαρή, πολιτική κάλυψη, κάνοντας λόγω για το ενδιαφέρον και την αγωνία του για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικώς τα όσα υποστήριξε η γαλλίδα υπουργός Αμύνης.                

Αναφερόμενος στο γνωστό θέμα των φρεγατών FREMM, που είδε το φως της επικαιρότητος τις τελευταίες ημέρες, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Επειδή αυτό το δημοσιεύμα περιέγραφε λεπτομέρειες που δεν ήταν γνωστές ούτε σε εμένα. Υπήρχε ενα παλιό πρόγραμμμα από την εποχή της υπουργίας Μεϊμαράκη, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Πρόσφατα, σε υψηλότατο επίπεδο Τσίπρα – Μακρόν εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρηματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες προϊόντα των 8 δις ευρώ, το τμήμα που αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία ενός ποσού να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη συνομιλία ο Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυποθυργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων και εμείς και τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε το υλικό που θα χρειαστεί. Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες από το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Υπήρχε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών όπου λόγω της όξυνσης από την Τουρκία ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα κάποια από τα προγράμματα να τρέξουν μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο».                

Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας για το θέμα όπου σημειώσαμε ότι τα όσα είπε προηγουμένως διαψεύδουν ουσιαστικώς τα όσα έχει πει δημοσίως ο κ.Κουβέλης, τόνισε τα εξής: «Αυτό που σας λέω είναι η αλήθεια και αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τώρα σε ότι αφορά στον υπουργό αναπληρωτή έχει την ευθύνη για την αμυντική βιομηχανία, εχει την αγωνία και μάχεται για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων. Πως να προχωρήσει η αναβάθμιση για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο του δόθηκε η διερυνητική εντολή για να εξετάσει τη δυνατότητα κατασκευής των φρεγατών στην Ελλάδα. Ήταν ένα σήμα για ότι μπορεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσουν τα ναυπηγεία». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια συζήτηση του προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό. Αντάλλαξαν απόψεις αλλά όλα αυτά είναι πολύ πρώιμα. Αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να μιλήσει ο υπουργός αναπληρωτής από τη στιγμή που υπάρχει δημοσίευμα»(Η υπογράμμιση δική μας) .                

Αναφορικά με το ζήτημα της αναβαθμίσεως των F-16 της ΠΑ, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το προχθεσινό ΚΥΣΕΑ και ότι αυτό τυγχάνει της εγκρίσεως της Βουλής. Όμως δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την καταβολή των χρημάτων που απαιτούνται και το όποιο τελικό πρόγραμμα θα ειναι εντός του πλαισίου του 1,1 δις.ευρώ αλλά υπάρχουν και εκπτώσεις. Όσον αφορά στις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι τον 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευτεί με ένα συγκεκριμένο πλεονάσμα και δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να τηρούμε ως Ελλάδα τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για αμυντικό προϋπολογισμό άνω του 2%.

Εκεί που βρισκεται η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς ειναι στις καταβολές των τιμημάτων το διάστημα 2018-2021 και μετά το 2021 που δεν υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας. Γενικά, τώρα είναι ένα «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» με τις σημερινές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ενημερώνει τον Αμερικανό πρέσβη και θα ενημερώσω και εγώ τον ομόλογό μου και η δική μας θέση είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Βέβαια μέσα στο πλαίσιο των δυνατότητων μας. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει…

Αν αποδεχτούν την πρόταση απο αμερικανική πλευράς θα υπογράψουμε εως τις 30. Διαφορετικά θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία διαλόγου».                

Τέλος για το θέμα της συνεχιζόμενης κρατήσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή της Αδριανουπόλεως από τους Τούρκους ο Π.Καμμένος σημείωσε ότι «Τα δύο στελέχη του Στρατού μας, που βρίσκονται όμηροι στην Τουρκία, δυστυχώς επιβεβαιώθηκα για τον όρο αυτό. Είναι όμηροι. Μετά την τελευταία συνέντευξη του προέδρου Ερντογάν, αν επιθυμεί όντως την ειρήνη η μόνη πράξη που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωσή τους». Και απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα για το τι ενέργειες γίνονται για την απελευθέρωσή τους σημείωσε: «Αν εννοείτε να κάνουμε εμείς καταδρομική επιχείρηση για να τους απελευθερώσουμε, όχι δεν θα το κάνουμε. Εμείς αυτό που κάναμε από την πρώτη ημέρα ειναι να θέσουμε το θέμα στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».                

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί από σημειολογικής πλευράς ότι καθ’ όλην τη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου δίπλα στον ΥΕΘΑ καθόταν ο ΑΝΥΕΘΑ Φ.Κουβέλης, ο οποίος δεν μίλησε καθόλου αν και του δόθηκε ο λόγος από τον υπουργό αν θέλει να πει κάτι, καθώς επίσης και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.