Ανοιχτό είναι το ενδεχόµενο ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. Βαγγέλης Μεϊµαράκης να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Βέβαια, τίποτα δεν έχει συµφωνηθεί ακόµη, αφού είναι νωρίς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, είτε πρόκειται για τις εθνικές είτε για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η ιδέα έχει τεθεί πάντως στο τραπέζι της Πειραιώς. Υπενθυµίζεται ότι στο µυστικό γεύµα που είχε ο πρόεδρος της Ν.∆. Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Β. Μεϊµαράκη, τη Μεγάλη Τρίτη στο Κολωνάκι, το οποίο αποκάλυψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. προσφέρθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις επόµενες εθνικές εκλογές, προκειµένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο των επιλογών στον πρόεδρο της Ν.∆.

«Μπορώ, αν χρειαστεί, και να σε διευκολύνω», φέρεται να είπε ο Β. Μεϊµαράκης. «Απελευθερωµένος, θα δώσω τη µάχη για την παράταξη απ’ όποιο µετερίζι κρίνεις σκόπιµο ότι µπορώ να προσφέρω», πρόσθεσε. «Αυτό σε τιµά», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η αποκάλυψη αυτού του διαλόγου προκάλεσε πολλές εσωκοµµατικές συζητήσεις. Στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη προς αποφυγήν παρεξηγήσεων έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «η µεγάλη εκλογική µάχη που έρχεται απαιτεί συστράτευση και όχι βέβαια αποστρατείες». «Αυτό κατεξοχήν ισχύει για τον τέως πρόεδρο της Ν.∆. Ευ. Μεϊµαράκη, που είναι ταυτισµένος µε τις µεγάλες µάχες και την ιστορία της παράταξής µας», τονίζουν.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Είθισται οι αρχηγοί των κοµµάτων να δίνουν το προσωπικό στίγµα τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κρατώντας τις εσωκοµµατικές ισορροπίες στα άλλα ψηφοδέλτια. Ειδικά στις πρώτες εκλόγιµες θέσεις προτιµώνται πρόσωπα µε ισχυρούς συµβολισµούς, τα οποία έχουν προστιθέµενη αξία, εξαιτίας της µακράς πορείας και των πολιτικών εµπειριών τους, ώστε δεν υπάρχει λόγος πλέον να αναζητηθεί νοµιµοποίηση µέσω του «σταυρού». Ο Κυρ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγµή που βρέθηκε στην κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.∆. προέταξε την ανανέωση. Ο Β. Μεϊµαράκης ήταν ο αντίπαλός του. Είναι, όµως, ένα στέλεχος που ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της κοµµατικής και πολιτικής ιεραρχίας. Το 2012 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

Αν και «προσωρινός» πρόεδρος της Ν.∆., µετά την παραίτηση Σαµαρά, οδήγησε το κόµµα στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Μια ενδεχόµενη µεταπήδησή του στην Ευρωβουλή θα ήταν µια σοβαρή αξιοποίηση των ικανοτήτων και της απήχησης που έχει. Κάποιοι, µάλιστα, στη Ν.∆. προσοµοιάζουν την περίπτωση µε εκείνη του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο πρώην εµβληµατικός υπουργός της Νέας ∆ηµοκρατίας, που εκλεγόταν αδιαλείπτως στη Β’ Αθήνας από το 1974 έως το 2000 και τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποδέχθηκε την πρόταση του Κώστα Καραµανλή να τεθεί επικεφαλής της ευρωοµάδας, ώστε να λύσει τα χέρια τού τότε προέδρου της Ν.∆. στο όνοµα της ανανέωσης. Σηµειώνεται ότι ο κ. Μεϊµαράκης είναι ευρέως γνωστός και µε προσωπικές επαφές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, γεγονός πολύ σηµαντικό σε µια εποχή που οι προκλήσεις στην Ε.Ε. θα αυξηθούν.

Καθώς δεν αποκλείεται οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου του 2019 να είναι το πρώτο «κρας τεστ» της Ν.∆. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, η επιστράτευση του Β. Μεϊµαράκη θα έστελνε και ένα µήνυµα προσκλητηρίου προς το «παλιό» DNA της παράταξης. Οι δύο άνδρες, άλλωστε, διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και φαίνεται πως θα πάρουν τις αποφάσεις στην ώρα τους.