«Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν προέκυψε στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία τόσο μεγάλη ένταση σε τόσο μεγάλη διάρκεια». Αυτό το σχόλιο από στελέχη του κεντρικού πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση.

Στη ΝΔ, όπως τονίζει με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» ο αρμόδιος τομεάρχης και έμπειρος διπλωμάτης Γιώργος Κουμουτσάκος, πιστεύουν ότι η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή εγρήγορση της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να βάλει σε μικροκομματική αντιπαράθεση την εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθεί σε αφωνία και δεν θα αναλάβει τις ευθύνες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην Πειραιώς εκτιμούν, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις ακόλουθες πέντε κινήσεις:

Πρώτον, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων. Δεύτερον, να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων.

Τρίτον, να κάνει έστω και καθυστερημένα το πρώτο βήμα με την επίδοση ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα σε σχέση με την ανακοίνωση για τα Ίμια.

Τέταρτον, να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των διεθνών οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές Αρχές.

Πέμπτον, να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας έναν «διπλωματικό μαραθώνιο». Αυτό που αύξησε ακόμα περισσότερο την ανησυχία στα επιτελικά κλιμάκια της Πειραιώς ήταν φυσικά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη γειτονική μας χώρα για τις 24 Ιουνίου, καθώς και η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια. «Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει με τέτοια προκλητική φρασεολογία στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη δίμηνη τουρκική προεκλογική περίοδο και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε ένα σπιράλ κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει, εξάλλου, ανάγκη την πολιτική στήριξη των εθνικιστών. Την περίοδο αυτή, στη χώρα μας, «δεν πρέπει ούτε να υπερδραματοποιούμε τις δηλώσεις ούτε να τις υποβαθμίζουμε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.    

Ένταση

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, «αλλά, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ένταση στην περιοχή, ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο», όπως τονίζει. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι σε αυτήν τη συγκυρία είναι πολύτιμες οι συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Οι δεσμοί μας, από την εποχή της αναγνώρισης και της έναρξης των διπλωματικών μας σχέσεων το 1990, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, διαρκώς αναπτύσσονται και εμβαθύνονται σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο όφελος», τόνισε με νόημα προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα εξάλλου επισκέφθηκε ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Στις ΗΠΑ, κατά την τελευταία του επίσκεψη και τις επαφές υψηλού επιπέδου που είχε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άκουσε από σχεδόν όλους τους συνομιλητές του να εκφράζουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τη στάση που κρατά ο Ερντογάν σε τέσσερα μέτωπα (Συρία, Κύπρο, Αιγαίο, Ισραήλ), αλλά και την ικανοποίησή τους που η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα κρατά νηφάλια και υπεύθυνη στάση στο ζήτημα αυτό.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, εν μέσω αυτών των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δείξει ότι πράγματι εννοεί την πρόταση που κατέθεσε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και πως σκοπεύει να την κάνει πράξη.

Έτσι, ο πτέραρχος (Ι) ε.α. και πρώην αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Βαΐτσης ανέλαβε σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα εθνικής ασφάλειας. Μια από τις βασικές του αποστολές στον νέο του ρόλο θα είναι να προετοιμάσει τη συγκρότηση ενός γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018