Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει στο ύψιστο σηµείο, όλοι στην κυβέρνηση φαίνεται πως τρέχουν και δεν φτάνουν, ασθµαίνοντας, αναγγέλλοντας -µέσω «διαρροών»µετά την πρόσφατη «κλειστή» συνεδρίαση της αρµόδιας υποεπιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής ένα «έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραµµα» συνολικού ύψους 1 δισεκατοµµυρίου ευρώ, αν και οι γνωρίζοντες θεωρούν βέβαιο ότι µόνο 55.000.000 ευρώ θα διατεθούν άµεσα.

Και όλα αυτά ενώ έχει εξαγγελθεί και προχωράει µια σειρά από εξοπλιστικά προγράµµατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά σε αναβαθµίσεις υπαρχόντων οπλικών συστηµάτων, τα οποία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους καθυστερούν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να τοποθετηθεί και η πρόσφατη συνεδρίαση στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας της Μεικτής Ελληνοαµερικανικής Επιτροπής Αµυντικής Συνεργασίας, κατά την οποία τέθηκαν µερικά κρίσιµα θέµατα, µεταξύ των οποίων εξοπλιστικά προγράµµατα των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων.

Μία επιτροπή, η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, επρόκειτο να ασχοληθεί µε κρίσιµα (και επίκαιρα) θέµατα διµερούς αµυντικού ενδιαφέροντος, όπως το ζήτηµα της αναβάθµισης του στόλου των µαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας, η στρατηγική σηµασία της βάσης της Σούδας, η επικύρωση της συµφωνίας της µεταστάθµευσης των αµερικανικών µη επανδρωµένων αεροσκαφών (UAV) τύπου MQ-9 Reaper στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας (και τι µπορεί η χώρα µας να αποκοµίσει από τη συνεργασία αυτή, που έχει ήδη ξεκινήσει).

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει κατά την τελευταία διετία, οπότε αυτή η συνεδρίασή της κρίνεται ως έχουσα εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο λόγω της χρονικής συγκυρίας εντός της οποίας διεξάγεται, όσο και λόγω του περιεχοµένου της ατζέντας των προς εξέταση θεµάτων.

Τα προγράµµατα που, ενώ έχουν ξεκινήσει, καθυστερούν, είναι τα εξής:  

1. Η λήψη τελικής απόφασης για την αναβάθµιση του στόλου των 85 µαχητικών F-16, που παρατείνεται χαρακτηριστικά. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει δώσει, ύστερα από διαπραγµατεύσεις, την τελική της πρόταση-πακέτο για την αναβάθµιση στα 1,25 δισ. δολάρια. Η τελική ηµεροµηνία λήψης απόφασης έχει τεθεί από τους κατασκευαστές η 30ή Απριλίου, καθώς µετά οι τιµές είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν.  

2. Η αναβάθµιση µέσης ζωής του στόλου των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του Πολεµικού Ναυτικού, που θα υλοποιηθεί στην ΕΑΒ, από τα οποία το πρώτο της λεγόµενης «ενδιαµέσου λύσεως» ήταν προγραµµατισµένο να παραδοθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο, χωρίς όµως να γίνει κάτι τέτοιο.

3. Το πρόγραµµα της επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία του στόλου των µεταφορικών αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας τύπου C-130H, που έχουν αποµείνει δύο ή τρία από τα αρχικά 16 στην ενέργεια, και C-27J που πετούν τρία από τα οκτώ τελικώς παραληφθέντα, αφού η παραλαβή των τελευταίων τεσσάρων -ως τα 12 αεροσκάφη της αρχικής συµφωνίαςακυρώθηκε. Γι’ αυτό το «πρόγραµµα», συνολικού ύψους 55.000.000 ευρώ, αναµένεται να διατεθούν άµεσα τα σχετικά κονδύλια για προφανείς επιχειρησιακούς λόγους.

4. Το πρόγραµµα της παραλαβής των 20 µεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 για την Αεροπορία Στρατού, που µε πρωτοβουλία του Π. Καµµένου έχει παγώσει στα 13 παραληφθέντα ως τώρα, από τα οποία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, πετούν 2-3.

5. Εχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των 10 µεταχειρισµένων µεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook για την Αεροπορία Στρατού ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης των 70 µεταχειρισµένων ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D Kiowa Warrior, από τα αποθέµατα της Αεροπορίας του Αµερικανικού Στρατού, έναντι 47.000.000 δολαρίων.  

6. Εχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων από τους Αµερικανούς επίλεκτους SEAL για τους δικούς µας ΟΥΚ έναντι 8.000.000 δολαρίων (2.000.000 έκαστο).  

7. Το θέµα της υποστήριξης των γαλλικής κατασκευής µαχητικών Mirage-2000/-5 της Π.Α. και κυρίως των όπλων που φέρουν, όπως τα στρατηγικής σηµασίας βλήµατα «πλεύσεως» (cruise) SCALP-NG, αεροπορικούς Exocet εναντίον πλοίων επιφανείας, που φέρουν µόνο τα γαλλικά µαχητικά. Σηµειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Φ. Κουβέλη η παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMΜ µε χρονοµίσθωση, ενώ αναµένονται ακόµα µία φρεγάτα τύπου FREMΜ, καθώς και µία φρεγάτα τύπου Belh@ ara ή σε άλλη περίπτωση µετά τις δύο FREMM θα ακολουθήσουν δύο Belh@ara.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, Σάββατο 21 Απριλίου 2018