Μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη που θα κάνει την επόµενη εβδοµάδα στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει το Μέγαρο Μαξίµου. Ο πρόεδρος της Κοµισιόν θα βρεθεί στη χώρα µας την Πέµπτη 26 Απριλίου και εκτός από τις επαφές που θα έχει µε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα πραγµατοποιήσει οµιλία στην Ολοµέλεια της Βουλής, η οποία µάλιστα θα ανοίξει ειδικά γι' αυτήν τη συνεδρίαση, αφού έχει κλείσει λόγω εργασιών.

Η πρόσκληση εστάλη πριν από περίπου δέκα ηµέρες, όταν στο Μαξίµου έφτασε µέσω... Βρυξελλών η πληροφορία ότι ο κ. Γιούνκερ είχε συζητήσει την πιθανότητα να έρθει στην Αθήνα σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άµεση, όπως και η ανταπόκριση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται ουσιαστικά στον τελευταίο χρόνο παρουσίας του στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, καθώς η θητεία του λήγει το 2019.

Στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµήθηκε ότι ο πρόεδρος της Κοµισιόν µε την παρουσία του θα ενισχύσει το αφήγηµα της «καθαρής εξόδου», το οποίο κλονίζεται διαρκώς και µάλιστα από ευρωπαϊκούς παράγοντες και µεγάλα µέσα ενηµέρωσης του εξωτερικού, που του είχαν δείξει ιδιαίτερη αδυναµία όλο το προηγούµενο διάστηµα. Ενδεικτικό είναι ότι σε δηµοσίευµα της γερµανικής εφηµερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» επισηµάνθηκε πως «τίποτα δεν είναι καλό στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καυχιέται για τις µεταρρυθµίσεις του, εκτιµώντας ότι ενδεχοµένως αυτό θα φέρει πρόωρες κάλπες. Στην πραγµατικότητα, κυβερνά σε ένα σύστηµα διαφθοράς και κακής οικονοµικής διαχείρισης».

Αντίστοιχα, για χάσµα µεταξύ των µεταµνηµονιακών σχεδίων του Αλέξη Τσίπρα και εκείνων των δανειστών κάνει λόγο η γερµανική οικονοµική εφηµερίδα «Handelsblatt».

«Τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται», γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής έκδοσής της η εφηµερίδα. Ο πρόεδρος της Κοµισιόν, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, υπήρξε ένθερµος συµπαραστάτης του Αλέξη Τσίπρα και προτίθεται -σύµφωνα µε πληροφορίες του «S»- να φανεί «γενναιόδωρος» για µία ακόµα φορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Άλλωστε, ο κ. Γιούνκερ, που βρίσκεται στη δύση της παρουσίας του στην ευρωπαϊκή κεντρική σκηνή, και ο Πιερ Μοσκοβισί, που πλέον θεωρείται απαξιωµένος στην Κοµισιόν, είναι οι δύο µοναδικοί εναποµείναντες υποστηρικτές του κ. Τσίπρα στο σύνολο των «παικτών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, ο πρόεδρος της Κοµισιόν θεωρείται βέβαιο ότι θα τηρήσει τα προσχήµατα, καθώς όχι µόνο θα έχει συνάντηση µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε πως θα µιλήσει και για τη συµβολή της Νέας ∆ηµοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάµεων το καλοκαίρι του 2015 στην ψήφιση του τρίτου μνηµονίου, που απέτρεψε τα χειρότερα, µετά το καταστροφικό δηµοψήφισµα.