Μήνυμα προς την Άγκυρα αναφορικά με την υπόθεση της συνεχιζόμενης ια 53η ημέρα κρατήσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται σε φ

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης προς την Τουρκία σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως έστειλε εκ νέου σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης.

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» σημείωσε: «Με δεδομένα και γνωστά τα γεγονότα και τις συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στελεχών μας, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Για να προσθέσει: «Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία όμως το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για "αδυναμία" της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται, άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας».

Ο ίδιος, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και θέλει η ειρήνη να προάγεται στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «ταυτόχρονα ξέρει και μπορεί με επάρκεια και με ικανή αποτρεπτική δύναμη να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της».

Τέλος, ο ΑΝΥΕΘΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός για το θέμα για τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, προσθέτοντας: «Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να το εκμεταλλεύεται εκλογικά, αλλά και για την αντιρρόπηση έντονων κοινωνικών προβλημάτων». Λ.Σ.Μ.