Τα εθνικά θέματα οδηγούν σε κατάρρευση την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, όπως φαίνεται από την έρευνα της Μetron Analysis που παρουσίασαν Τα Νέα. Η ΝΔ κινείται και πάλι σε τροχιά αυτοδυναμίας με την διαφορά να φτάνει τις 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την πανελλαδική μέτρηση, που ολοκληρώθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και καταγράφει τον απόηχο από όλα τα πρόσφατα επεισόδια που συνδέονται με τις προκλήσεις της Αγκυρας, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταλογίζει διαχειριστική ανικανότητα στην κυβέρνηση και πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Κομβικό σημείο αποτέλεσε η σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης - εξέλιξη που αναδεικνύει πλέον και τα εθνικά θέματα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά δεν υπήρχαν στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά πλέον καταγράφονται στην τρίτη θέση, πίσω από την οικονομία και την ανεργία.

Στην ιεράρχηση των προβλημάτων, οι αυθόρμητες αναφορές που κατατάσσουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως τα σημαντικότερα της χώρας, όχι μόνο έκαναν την επανεμφάνισή τους στον σχετικό πίνακα, αλλά σταδιακά έχουν ανέλθει στην τρίτη θέση με 13%, πίσω από την Οικονομία (38%) και την Ανεργία (21%) που κρατούν τις δύο πρώτες θέσεις.

Ειδικότερα, σε ευαίσθητες περιφέρειες της χώρας οι οποίες γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως τα νησιά Αιγαίου/Κρήτη, οι αυθόρμητες αναφορές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεπερνούν το 19%.