Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Οι φωνές διαφοροποίησης, που έχουν εκφράσει αρκετά στελέχη, οδήγησε τον πρωθυπουργό να καλέσει το κομματικό όργανο, προκειμένου να κατευνάσει τις φωνές δυσαρέσκειας.

Στην  ατζέντα της σημερινής σύσκεψης αναμένεται να βρεθεί το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου, η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η απομείωση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή. Ως προς το τελευταίο, ο πρωθυπουργός δέχεται κριτική ότι δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ούτε οι λεπτομέρειες του μεταμνημονιακού προγράμματος, ούτε οι προτεραιότητες που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών μέτρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος προχώρησε σε αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων, λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας έστελενε μήνυμα από το Καστελόριζο ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία απαλλαγής από την επιτροπεία. Αν και διευκρινίζει πως δεν είναι ο ηγέτης της εσωτερικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τ στόχο πλεονασμάτων, ενώ είπε πως «χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του». Παράλληλα, ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωσή του.