Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες. Η επίσπευση των διαδικασιών αναμένεται να είναι το μεγάλο σημείο τριβής στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει ενστάσεις πως η γρήγορη απόρριψη των αιτήσεων χορήγησης ασύλου θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε επιστροφή στην Τουρκία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ συγκεντρώνει και το άρθρο 7 με το οποίο ανοίγει παράθυρο για ελεύθερη διακίνηση των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς το συγκεκριμένο άρθρο κατατίθεται για την αποσυμφόρηση των νησιών . Συγκεκριμένα το άρθρο 7 αναφέρει: Οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, η στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου. Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος. Η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται, όταν είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Ο περιορισμός μνημονεύετε στα δελτία αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και αποζημίωση όσων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές από πράξεις προσφύγων και καταστροφών σε Χίο και Λέσβο.