Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου ανεβάζει το δείκτη ανησυχίας για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Υπάρχουν φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο που τυχόν θα «εξυπηρετούσε» τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου και του ακροδεξιού εταίρου του Μπαχτσελί. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να σχολιάσει δημοσίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνιστά «συνετή αποφασιστικότητα», αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Αιχμές για τον τρόπο που η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική άφησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Την κατηγόρησε ότι «δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας». «Την καλούμε να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα» δήλωσε. «Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.»

Προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι για πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τουρκικά τα Ίμια ενώ πριν τα τοποθετούσε στις γκρίζες ζώνες. Η δήλωση αυτή αντίκειται σε κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. «Η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας» τόνισε.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαμηνύει στην Τουρκία ότι:

- Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
- Η Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Η ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων. Ο κ.Κουμουτσάκος με επίκεντρο τις δηλώσεις περί τουρκικών Ιμίων επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα. Επίσης να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν "καθαρής εξόδου" και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, όπως τόνισε.

Ψήφισμα για τους στρατιωτικούς

Σήμερα στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα-καταπέλτη για την Τουρκία με το οποίο θα ζητά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Πρώτος παρενέβη πριν από ένα μήνα στο ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το οποίο και έβγαλε σχετικό ψήφισμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το θέμα έφερε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ με τους ευρωβουλευτές όμως και των άλλων κομμάτων να συστρατεύονται στον ίδιο σκοπό γεγονός δίνοντας το δείγμα μιας εθνικής σύμπλευσης εκτός συνόρων. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και αναφέρεται σε ένα «σύνηθες διασυνοριακό επεισόδιο».

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Με απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πτέραρχος (Ι) ε.α. Χρήστος Βαΐτσης ανέλαβε σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Με την τοποθέτηση του κ. Βαΐτση ενισχύονται οι τομείς Άμυνας και Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Βαΐτσης θα στελεχώσει την ομάδα των συμβούλων του Προέδρου, εισφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις και τη μεγάλη πείρα του στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση της πάγιας πρότασης του Προέδρου της ΝΔ για την ανάγκη σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο κ. Βαΐτσης ολοκλήρωσε το 2017 τη σταδιοδρομία του στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του Πτεράρχου, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (2015-2017). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων (Senior Officials Group) για την εκπόνηση της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής επιτροπής για τον καθορισμό και εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Confidence Building Measures) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Μετά την αποστρατεία του, δίδαξε σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια, ενώ την παρούσα περίοδο συνεργάζεται, ως σύμβουλος, με την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ.