Με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο» το Foreign Policy κάνει λόγο για το  επικίνδυνο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, εστιάζοντας στην επικίνδυνη ρητορική που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά και προειδοποιώντας ότι τελικά ένα θερμό επεισόδιο να είναι αναπόφευκτο.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας , θυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίση των Ιμίων το 1996.

«Τότε για να αποφευχθεί η καταστροφή είχαν παρέμβει οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, παρατηρεί ότι το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά έχει να κάνει με τη στάση και τις επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία που έχει κάνει κατά καιρούς ο Πάνος Καμμένος , επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος και το κόμμα του έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και αποτελεί έναν πονοκέφαλο στην εξωτερική πολιτική.

Ανάλογο πρόβλημα, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει υπάρξει για τον Ελληνα πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, θέμα στο οποίο «απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό χρησιμοποιείται».

Αναφέρεται στις σχέσεις που φέρεται να έχει ο υπουργός Άμυνας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη και τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Σημειώνει ότι στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει ένας πολύ αληθινός φόβος. Ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση την οποία δεν επιθυμεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, που θυμίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει, καθώς αυτό δεν συνέβη στο παρελθόν και σίγουρα δεν θα αλλάξει στην εποχή του Ερντογάν με τα νεοοθωμανικά όνειρα. Κατά συνέπεια χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί από όλες τις πλευρές προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αντπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να καταστεί αναπόφευκτη.