Πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για τα περί ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τη Βουλή, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στον υβριδικό, ψυχολογικό πόλεμο του Ερντογάν».

Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή και απαντώντας στα περί εξαφάνισής του είπε ότι ρόλος του δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις και πως θα προσπαθήσει σε ευαίσθητες στιγμές να αφήνει τον λόγο σε εκείνους που πρέπει να τον έχουν και το ΥΠΕΘΑ να έχει εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε εμφανώς διαφορετικούς και ηπιότερους από τους συνήθεις του τόνους -κάποιοι μίλησαν για μεταμορφωμένο Πάνο Καμμένο, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης-, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άρχισε την ομιλία του σε κλίμα συναινετικό, ζητώντας εθνική θέση και ομοψυχία από τα κόμματα: «Ο λαός περιμένει εθνική θέση από εδώ. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, διαφορετικές γεωπολιτικές φιλοσοφίες, όμως η διαμόρφωση εθνικής θέσης όταν η πατρίδα προκαλείται από κάποιον που έχει ξεκινήσει υβριδικό πόλεμο -πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης- είναι αναγκαία.
Να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα πίσω για να χαράξουμε κοινή γραμμή» είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Καμμένος είπε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, ενώ για θέματα εξωτερικής πολιτικής υπεύθυνος είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Κουβέλη περί ακήρυχτου πολέμου, ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτή έγινε μετά από την κηδεία του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε με το Μιράζ εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα. «Είναι ήρωας σε ακήρυχτο πόλεμο εν καιρό ειρήνης. Αυτός είναι ο ακήρυχτος πόλεμος. Όπως είναι και αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Ξυδάκης, σε υβριδικό πόλεμο. Ο ψυχολογικός πόλεμος του Ερντογάν είναι αυτός στον οποίον δεν θα πρέπει να υποκύψουμε. Να μη φοβούνται τίποτα οι Έλληνες. Είμαστε μια χώρα ισχυρή . Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η ελληνική οικογένεια. Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Δεν κινδυνεύουν ούτε οι Έλληνες ούτε οι τουρίστες» είπε ο υπουργός, καλώντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην αναπαράγουν άκριτα ειδήσεις από μπλογκ, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και σενάρια που δεν συνέβησαν ποτέ.

Αίσθηση προκάλεσαν οι σαφείς αιχμές που άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά των τριών νεαρών οι οποίοι τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη νήσο Ανθρωποφάς. «Ο στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όποιος δίνει όρκο όταν παρουσιάζεται, υπερασπίζεται τη σημαία μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του. Εκείνος που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να τη βάλει κάπου, θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να ενημερώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν θέλουν να έρθουν στην εθνοφυλακή να τους δώσουμε και δυο G3. Βεβαίως και σε κάθε ελληνικό νησί μπροούμε να βάλουμε σημαία. Η σημαία όμως είναι σύμβολo και προβολή εθνικής κυριαρχίας. Όταν κάποιος παίρνει τη σημαία και την τοποθετεί κάπου, πρέπει να την υπερασπιστεί με το αίμα του μέχρι τέλους. Το να πάρεις μια βάρκα και τώρα που είναι Πάσχα να πεις πάω βόλτα και βάζω μια σημαία δεν λέει τίποτα. Οι προβλεπόμενες σημαίες είναι εκεί που πρέπει και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος επέμεινε στα περί ομηρίας, ευχόμενος να είχε διαψευσθεί. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι δύο στρατιωτικοί αναζητούσαν διακινητές στον Έβρο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή στις διαφορές Ελλάδας -Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ενδεικτικό της μεταμόρφωσής του προς το συναινετικό ότι ο κ. Καμμένος πρότεινε να αποσυρθεί τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος χθες για τα μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ενώ στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο μεγαλύτερο σκέλος του το κλίμα ήταν συναινετικό, με την αντιπολίτευση να μην υψώνει «κορώνες».

«Η χώρα περνάει κάποιες σημαντικές δυσκολίες. Δεν είναι χώρος εδώ για μικροπολιτική.

Στην κρίσιμη φάση εμείς προσπαθούμε να μιλάμε όλοι με μια φωνή» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είναι ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Επιτίθεται στην Ε.Ε. Ελπίζω να προέρχεται από την ταραχή της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και όχι δηλώσεις εν θερμώ» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Απολύτως απαράδεκτη η τουρκική ανακοίνωση. Σε τέτοιες συγκυρίες απαιτείται και εθνική ομοψυχία και εθνική υπευθυνότητα. Όσον αφορά στη ΝΔ και έχει δώσει και θα δώσει δείγματα αυτής της συμπεριφοράς. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την κυβέρνηση, αλλά η συγκυρία είναι τέτοια που επιβάλλει απόλυτη εθνική ομοψυχία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι ιστορικές στιγμές, ανάλογες της έντασης της δεκαετίας του '70 με τις έρευνες στο Αιγαίο, την κρίση του '87 και την κρίση των Ιμίων. Δεν πρέπει να απαντούμε στις σκόπιμες προκλήσεις και τον πόλεμο προπαγάνδας της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα απαντήσει σε ένα στρατοκρατικό καθεστώς, με δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης φυλακισμένους, βασανισμένους κι εξόριστους. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό. Οι καλύτερες υπηρεσίες που έχουμε να προσφέρουμε είναι να μη διαχέουμε βόμβο, θόρυβο και καφενειακή συζήτηση στη δημόσια διπλωματία και ττην εξωτερική πολιτική» είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.