Χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει η Ν∆ στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας φέρει στη Βουλή το ζήτηµα της συµφωνίας µε την ΠΓ∆Μ. Επί της ουσίας υποστηρίζουν πως αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, τίθεται -εµµέσως- θέµα δεδηλωµένης και πως όσοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψηφίσουν τη συµφωνία θα δώσουν παράταση στον βίο της κυβέρνησης. Στην Πειραιώς τις τελευταίες ηµέρες παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις διεργασίες που καταγράφονται στα... δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαθέσεις µιας σηµαντικής µερίδας βουλευτών για το Μακεδονικό.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καταλήξει στην εκτίµηση πως ο Πάνος Καµµένος θα αξιοποιήσει τα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής ως ύστατο µέσο για την πολιτική του διάσωση. Θεωρούν, δηλαδή, πως, όπως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σηκώνει στα ύψη τους τόνους µε ακραίες εκφράσεις, έτσι και στο Μακεδονικό θα προσπαθήσει να εκµεταλλευθεί την αντίθεση της µεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνοµα της γειτονικής χώρας. Που σηµαίνει πως δεν θα ακολουθήσει την κυβερνητική επιλογή, αν προκύψει συµφωνία µεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ζάεφ.

Σε αυτό το ενδεχόµενο, το πρώτο ερώτηµα που τίθεται είναι αν θα ακολουθήσουν την επιλογή του να καταψηφίσει τη συµφωνία όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Βασίλης Κόκκαλης δεν συµµερίζονται τις κινήσεις του προέδρου τους.  

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ

Το δεύτερο ερώτηµα που τίθεται είναι η στάση που θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόµµατα. Το ΚΚΕ και η ΈΕνωση Κεντρώων έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν, αν και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν θεωρούν απίθανο να στηρίξουν τη συµφωνία τουλάχιστον δύο βουλευτές από το κόµµα του κ. Λεβέντη. Το ενδιαφέρον, εκ των πραγµάτων, στρέφεται στην πλευρά του Κινήµατος Αλλαγής. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου, το Μακεδονικό, παρότι συζητήθηκε, δεν συµπεριελήφθη στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ποταµιού Σταύρος Θεοδωράκης γνωστοποίησε εκ νέου τη θέση του να στηρίξει τη συµφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηµατά από την άλλη δεν εµφανίστηκε το ίδιο ξεκάθαρη, παρότι µετά την ενηµέρωση που της έκανε πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Εξωτερικών εµφανίζεται πιο διαλλακτική. Αυτό που ωστόσο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του τοµεάρχη για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και άµυνας. Ο κ. Παπανδρέου είναι από τους διαπρύσιους υποστηρικτές της επίλυσης του Μακεδονικού. Όπερ σηµαίνει ότι το Κίνηµα Αλλαγής είναι θεωρητικά στην κατεύθυνση της υπερψήφισης της συµφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση, παρότι είναι βέβαιο πως ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και άλλοι βουλευτές θα αντιδράσουν.

Ιδιαίτερη παράµετρο αποτελεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος µετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis είναι σε πολεµικό κλίµα µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το χρονοδιάγραµµα των συνοµιλιών ανάµεσα σε Αθήνα και Σκόπια, υπολογίζεται ότι σε περίπου ενάµιση µήνα από τώρα θα έρθει στη Βουλή η συµφωνία ανάµεσα στις δύο χώρες. Που σηµαίνει ότι το Μακεδονικό θα ανέβει τις προσεχείς ηµέρες στην κορυφή των συζητήσεων των κοµµάτων. Στη Ν∆ εκτιµούν ότι από το Μακεδονικό µπορεί να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, από τη στιγµή που δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συµφωνία.

Επιµένουν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν µπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, ότι θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί άµεσα σε εκλογές και µε νωπή λαϊκή εντολή να κληθεί η επόµενη κυβέρνηση να διαχειριστεί το ζήτηµα αυτό. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουν να θέσουν ενώπιον των ευθυνών τους πρώτιστα τους βουλευτές του Κινήµατος Αλλαγής.

Να καταδείξουν, δηλαδή, πως αν στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, τότε θα δώσουν ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να απευθυνθεί προσωπικά στην κ. Γεννηµατά και στον κ. Θεοδωράκη και να τους ζητήσει να τοποθετηθούν ευθέως αναφορικά µε το αν είναι διατεθειµένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018