Την οριστική απόφαση να επιστρέψει στη δικαιοσύνη το σύνολο του φακέλου της υπόθεσης Novartis έλαβε απόψε το βράδυ η κυβερνητική πλειοψηφία ρίχνοντας έτσι την αυλαία στην επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης της Βουλής. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που ανακοίνωσε ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας, με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «η επιτροπή δέχεται ότι δεν έχει η ίδια η Βουλή αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας -δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που φέρονται ότι τελέστηκαν από τους εμπλεκόμενους. Ως εκ τούτου η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης».

Η σημερινή απόφαση της επιτροπής αναμένεται να ανοίξει έναν τεράστιο κύκλο νομικών συζητήσεων σε σχέση με την βασιμότητα της. Και αυτό γιατί η επιτροπή αποφάσισε ότι είναι αναρμόδια να διερευνήσει όχι μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά ακόμα και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ωστόσο η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την νομολογία του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο με βούλευμά του στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει αποφανθεί ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι σαφές ότι συνδέεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και ως εκ τούτου μόνη αρμόδια να το διερευνήσει είναι η Βουλή.

Κατόπιν αυτών κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο αποφανθεί εκ νέου ότι μόνο η Βουλή μπορεί να διερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θ. Δρίτσα η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. «Η απόφαση της πλειοψηφίας εξαντλεί όλα τα περιθώρια οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι ένοχοι να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχει κάνει ένα βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας», προσέθεσε ο ίδιος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Πλέον, η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 24 του μήνα στις 5 το απόγευμα με θέμα την έγκριση του τελικού πορίσματος, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια. Στο μεταξύ, μέχρι την Τρίτη αναμένεται να κατατεθούν τα πορίσματα- απόψεις της αντιπολίτευσης.