"Η ένταση δεν ευνοεί τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα, άρα είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Τουρκίας να κατέβει η ένταση ακόμα κι η ρητορική ένταση", επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο "Θέμα 104,6". Παρατήρησε, δε, ότι "χαλάμε πολλά χρήματα και δυνάμεις και δυστυχώς έχουμε και θύματα και αναφέρομαι στον αξιωματικό της ΠΑ που έπεσε στην ώρα του καθήκοντος και πρέπει να τα αποφύγουμε". Ακόμη, ο κ. Βίτσας, συμπλήρωσε ότι "σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία άρα και η Ελλάδα πρέπει να έχουν ανοιχτούς διαύλους και συνεργασία γύρω από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό".

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε: "Όπου γίνεται στρατιωτική επιχείρηση υπάρχουν πρόσφυγες. Οι πόλεμοι δημιουργούν προσφυγικές ροές. Οι πολεμικές συρράξεις δεν είναι λύση για να λύσεις τις διαφορές σου. Ο διπλωματικός δρόμος είναι αυτός που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε".

Ο κ. Βίτσας, αναφερόμενος στην αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται το 2018, υπογράμμισε: "Το 2018 υπάρχει μία αντιστροφή της κατάστασης. Σε σχέση με το 2017 έχουμε 33% παραπάνω ροές τον Απρίλιο. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές στον Έβρο. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική που ξεκινάει από τη Συνθήκη της Γενεύης, και την πολιτική η οποία εδράζεται στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας". Επιπλέον ο υπουργός προσέθεσε ότι "στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά και για τους ντόπιους, δηλαδή να δώσουμε τις αποζημιώσεις που χρειάζονται, να κάνουμε κάποια εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν και τα hotspots αλλά και την περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση πολλά περιέχονται στο νόμο που υπάρχει στη Βουλή και που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες και πολλά περιέχονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο".

Σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται για αποσυμπίεση της κατάστασης ο κ. Βίτσας, εξήγησε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου. Αυτοί που θα πάρουν άσυλο να περνάνε στην ενδοχώρα ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κι όσοι δεν θα πάρουν άσυλο να επιστρέφονται με βάση την κοινή δήλωση στην Τουρκία".

Όσον αφορά τις ροές στον Έβρο, ο κ. Βίτσας, υποστήριξε ότι "υπάρχει τριπλασιασμός των ροών εκεί" και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη προτίμηση πλέον στη Θράκη απ' ό,τι στα νησιά, "διότι η διέλευση από τη στεριά είναι πιο ασφαλής". Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται να καταπολεμηθεί το κύκλωμα των διακινητών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει "άνοιγμα της στρόφιγγας" από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός τόνισε: "Η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση -κι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σε ειδική κατάσταση- για να πιέσεις άλλα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαράδεκτη πρακτική, και όσον αφορά το διεθνές δίκαιο κι όσον αφορά την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική".

Κληθείς να σχολιάσει κάποια παράπονα και καταγγελίες ότι η Ελλάδα χορηγεί πλαστά έγγραφα σε μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη υπογράμμισε: "Είναι ψευδή παράπονα και ψευδείς πληροφορίες που διαχέονται από κυκλώματα και συμφέροντα ή ακόμα και από πολιτικά συμφέροντα".

Ερωτηθείς για την χθεσινή ενέργεια ομάδας διαδηλωτών που προσπάθησε να ρίξει το άγαλμα του Τρούμαν, δήλωσε ότι "ήταν μία πολύ ατυχής έμπνευση κάποιας ομάδας να δείξει την αντίθεσή της και την επαναστατικότητά της γι αυτά που γίνονται στη Συρία, ρίχνοντας ένα άγαλμα. Είναι ξεκάθαρο για μένα. Όπως κι οι απρόκλητες επιθέσεις σε αστυνομικούς, νομίζω δεν μπορούν να δικαιολογηθούν".