Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις επόμενες εκλογές και, άρα, για τον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι για την επόμενη ημέρα των μνημονίων θα κρίνουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες και, κατά συνέπεια, τον χρόνο που θα γίνει ο επόμενος δομικός εκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά φαίνεται πως όλες οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις προθέσεις των δανειστών. Εάν, δηλαδή, για το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών μηνών δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της απρόβλεπτης συμπεριφοράς των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό και η κυβέρνηση προχωρήσει κανονικά στην αξιολόγηση, τότε τον «άσο» από το μανίκι για τις εξελίξεις στη χώρα τον κρατούν και πάλι οι Ευρωπαίοι.

Στην περίπτωση που οι εταίροι μας αποφασίσουν ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε πιο βατά την επομένη των μνημονίων και αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για αναβολή των μέτρων του 2019 και του 2020, τότε οι εξελίξεις θα έχουν άλλο χρονοδιάγραμμα, πιο χαλαρό, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση.  

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αυτό είναι το καλό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα μέρος από το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας τους φόρους και εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική που θα μπορεί να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος από το πρόγραμμα της επιτροπείας θα συνοδευτεί και με μεγάλες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα λίγο πριν ή μετά τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, όχι μόνο θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης, αλλά θα αναδείξει και την αλλαγή πολιτικής μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα έχει στη διάθεσή της «βαθμούς ελευθερίας» για να ελιχθεί και να εφαρμόσει κομμάτια του προγράμματός της.

Στην περίπτωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό, βάζοντας νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο σενάριο αυτό οι κάλπες αναμένεται να στηθούν τον Μάιο του 2019 και οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Όσοι εισηγούνται αυτή την ημερομηνία -και είναι πολλοί μέσα στην κυβέρνηση- θεωρούν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκτονώσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη για τις ευρωεκλογές, δίνοντας στη συνέχεια θετική ψήφο στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και τη διαφαινόμενη υπεροχή της ΝΔ. Εάν, πάλι, οι συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ευοδωθούν και τα αποτελέσματα από τις συνομιλίες που θα έχει με τους εταίρους δεν αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να οδηγηθεί μέχρι το τέλος του 2018 σε εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα έχει σύμμαχο τον χρόνο, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα, ενώ με την είσοδο του 2019 θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει μάλλον λυτρωτικά για τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι την «καυτή πατάτα» των νέων μέτρων θα την πάρει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, άρα, αυτόματα ενεργοποιείται το σενάριο της δεξιάς διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση αυτή, πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να υπουργοποιηθούν. Θεωρείται σίγουρο ότι ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού θα γίνει ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και εκεί θα αναδειχθεί η νέα ομάδα με την οποία θα βαδίσει το επόμενο διάστημα -και από τη θέση της αντιπολίτευσης- ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα αυτή ομάδα, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα στηριχθεί ο πρωθυπουργός, είτε επικρατήσει το καλό είτε το κακό σενάριο, είναι η ομάδα των «λοχαγών». Των στελεχών, δηλαδή, που έχουν δώσει πολιτικά διαπιστευτήρια στο κόμμα ή στη Βουλή και έχουν σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέναντι στους κορυφαίους της ΝΔ, αναδεικνύοντας το νέο μεταμνημονιακό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018