Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 34χρονου χειριστή του μοιραίου Mirage 2000-5 Γιώργου Μπαλταδώρου άνοιξε μετά από καιρό τον δρόμο για να τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο το θέμα των δυο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπrας έθεσε το θέμα των δυο υπό κράτηση Ελλήνων στρατιωτικών και, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, το Μέγαρο Μάξιμου θεωρεί σημαντικό πως άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας για το θέμα αυτό. Άλλωστε ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κρατά ενήμερη την ελληνική πλευρά για τις δικαστικές εξελίξεις και τις έρευνες που διεξάγονται στη γειτονική χώρα. Κάποιοι μάλιστα ευελπιστούν ότι ακόμα και μέσα στον Απρίλιο μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με το κατηγορητήριο.

Εν τω μεταξύ από τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ δεν προέκυψε κάποια θεαματική εξέλιξη.  

Η κίνηση που ενδεχομένως περίμεναν ορισμένοι πως θα γίνει στην Οχρίδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας δεν πραγματοποιήθηκε. Οι δυο υπουργοί εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι και μίλησαν για τα δύσκολα ζητήματα που υπάρχουν και τον δρόμο που μένει να διανυθεί μέχρι την τελική λύση.

Το γεγονός πως Αθήνα και Σκόπια έχουν μπει πλέον στον «σκληρό πυρήνα» των κρίσιμων ζητημάτων (όνομα, εύρος χρήσης, σύνταγμα, ταυτότητα, γλώσσα) φαίνεται πάντως και από το γεγονός ότι οι δυο υπουργοί απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους μπροστά στους δημοσιογράφους, ενώ έδωσαν ραντεβού για τις αρχές Μαΐου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  

Εμφανώς πιο πιεσμένος από τον χρόνο -που έχει ξεκινήσει να μέτρα αντίστροφα-, ο Νικολά Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για «χρονικό ορίζοντα». Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν αργότερα ότι αυτό που εννοούσε ο Σκοπιανός αξιωματούχος ήταν τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα από την πλευρά των Σκοπίων, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.  

Όπως είναι γνωστό, σε διάστημα 2,5 μηνών θα πρέπει

- η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ

- η συμφωνία να κατατεθεί στον ΟΗΕ

- να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές

- να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα

Η διαδικασία αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα ξεπερνούσε  το εξάμηνο, τώρα όμως όλες αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να τρέξουν ώστε τα Σκόπια να προλάβουν το ραντεβού της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου. 

Η ελληνική πλευρά πάντως εξακολουθεί να διαμηνύει πως, αν δεν ολοκληρωθεί όλο το «πακέτο» των αλλαγών, δεν πρόκειται να εγκρίνει την έναρξη της ενταξιακής πορείας των γειτόνων μας.  

Όσον αφορά το ζήτημα του αλυτρωτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση, καθώς στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί συμφωνήθηκε η απαλοιφή των σχετικών αναφορών στα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ.