Την επιλογή της Τουρκίας να «ποντάρει» στην κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμφωνεί ότι μπορεί να υπάρξει «ελεγχόμενη σύρραξη».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, «θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Πάντως εκτίμησε ότι «η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά – ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία – και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με επάρκεια και με ικανότητα είναι αποφασισμένες, στο πλαίσιο των πολιτικών μας επιλογών, όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά να διαφυλάξουν στο ακέραιο τα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται από το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σχολιάζοντας τη λεκτική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι «βεβαίως, πάρα πολλές φορές, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι τόσο προκλητικές, που εκ των πραγμάτων προκαλούν και αντιδράσεις από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι εμείς ψύχραιμα, με την αναγκαία σταθερότητα, πρέπει να κρατάμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και η πραγματική τους διάσταση είναι η ετοιμότητά μας, η αποφασιστικότητά μας αλλά και η συνεχής εγρήγορση μας, τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό».

Πιθανή σύγκρουση στη Συρία θα δημιουργήσει προβλήματα

«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κυβέλης.

Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 247, εκτίμησε ότι ενδεχόμενα πολεμικά επεισόδια, η συνέχιση αυτής της συγκεκριμένης επιλογής προβάλλει ως απειλή, στον τουρισμό μας. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα».

«Αμφισβητώ τα περί ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης»

Για το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης επισήμανε ότι «το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Όποιος έχει διαφορετική πρόταση, με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση», τόνισε και πρόσθεσε: «Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη».

Πάντως, ανέφερε ότι «αμφισβητώ έντονα τα περί «ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης», γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ.Ερντογάν» και επανέλαεβε ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.