Κάθε άλλο παρά αδιάφορα σφυρίζουν στη Ν∆ όσον αφορά τις ζυµώσεις που λαµβάνουν χώρα στα δεξιά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», που την προηγούµενη εβδοµάδα ανέδειξαν άγνωστες πτυχές των διεργασιών µεταξύ των εµπλεκόµενων προσώπων, η Πειραιώς, αν και σε αυτήν τη φάση επιδιώκει να κρατήσει χαµηλά στην επίσηµη ατζέντα της το όλο θέµα, παρακολουθεί στενά τα τεκταινόµενα, οργανώνοντας ταυτόχρονα τις δικές της κινήσεις.

«Μπορεί σε αυτήν τη φάση οι σχετικές ενέργειες να απασχολούν αποκλειστικά και µόνο σε επίπεδο ανάλυσης την ηγετική οµάδα του κόµµατος, όµως είναι ξεκάθαρο πως δεν γίνεται να µην τις παρατηρείς από τη στιγµή που στοχεύεις στην αυτοδυναµία. Έστω και αν µέχρι νεωτέρας πρόκειται για... παραγοντιλίκια άνευ ουσίας, δίχως συγκεκριµένη µορφή και, άρα, χωρίς καµιά δυναµική στην κοινωνία», επισηµαίνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες.

«Οφείλουµε να µην αφήσουµε σε καµία περίπτωση πεδίο για προσπάθειες πολιτικής διάσωσης του Καµµένου ή για την είσοδο στο παιχνίδι γραφικών και περιθωριοποιηµένων προσώπων και καταστάσεων τύπου Βελόπουλου, Μπαλτάκου, Φαήλου και πάει λέγοντας. Κι αν για τον συγκυβερνήτη του Τσίπρα µοιραία θα ασκείται κριτική, για τους υπόλοιπους επιβάλλεται πλήρης αδιαφορία στον δηµόσιο λόγο, αλλά ταυτόχρονα και λήψη προληπτικών µέτρων για την αποφυγή µελλοντικών εκλογικών διαρροών», συµπληρώνουν, αποτυπώνοντας τις σκέψεις του στενού πυρήνα των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.

Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, το αµέσως επόµενο διάστηµα θα υπάρξει ένα πλέγµα δράσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της στρατηγικής για την υπενθύµιση των δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε το κοινό της λεγόµενης παραδοσιακής δεξιάς, στο οποίο απευθύνονται οι προαναφερθέντες.

Ιδιαίτερη, δε, έµφαση θα δοθεί στις περιοχές της χώρας όπου µε βάση τις µετρήσεις θα µπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τους πρωταγωνιστές των εν λόγω εγχειρηµάτων και στις οποίες οι αντίστοιχοι σχηµατισµοί που έχουν ήδη συσταθεί καταγράφουν κάποια αξιοπρόσεκτα δηµοσκοπικά ποσοστά.

Ο λόγος για ορισµένους νοµούς της κεντρικής κυρίως Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πέλλα), αλλά και για την Πελοπόννησο. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς θα βρίσκεται στο εξής σε ακόµη πιο άµεση επαφή µε τους βουλευτές των περιοχών αυτών, στους οποίους και θα παράσχονται οδηγίες ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ώστε να υπηρετούν αποτελεσµατικά τις στοχεύσεις του «γαλάζιου» στρατηγείου.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

∆εν θα πρέπει, άλλωστε, να λησµονείται η διόλου τυχαία και µε έντονα σηµειολογικά χαρακτηριστικά πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη να εγκαινιάσει τον τελευταίο κύκλο περιοδειών του στην περιφέρεια από την Πέλλα και την Πιερία και λίγο αργότερα να επισκεφθεί τη Μεσσηνία (ένας από τους επόµενους σταθµούς του θα είναι και η Λακωνία). Πέραν της κινητικότητας του ίδιου του αρχηγού της Ν∆ στο συγκεκριµένο µέτωπο, αναµένεται να µπει σε νέες διαστάσεις (ανάµεσα στις οποίες και η έµµεση αποδόµηση των εν λόγω κινήσεων) η δραστηριότητα που αναπτύσσουν, τόσο στο κοµµάτι των media όσο και σε αυτό της κοινωνίας, στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαµάνης κ.ά.

Υπενθυµίζεται ότι ο βουλευτής Αττικής έχει τοποθετηθεί από την Πειραιώς ως υπεύθυνος για τον συντονισµό των κοµµατικών οργανώσεων και της εν γένει δράσης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην Πελοπόννησο, ενώ, αν και πρόκειται για έναν ακραιφνώς φιλελεύθερο πολιτικό, ηχηρά µηνύµατα εκπέµπει η εµπλοκή του έτερου «γαλάζιου» αντιπροέδρου Κ. Χατζηδάκη στην Κ. Μακεδονία.  

Σύσφιξη των σχέσεων με την Εκκλησία   

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα µε τη διαρκή υπογράµµιση της ανάγκης για σοβαρότητα και σύνεση στα εθνικά θέµατα, θα εξακολουθήσει να «χρωµατίζει» τη ρητορική του µε σαφείς πατριωτικές αναφορές, κυρίως για να αναδείξει την «επικίνδυνη υποκρισία» -όπως τονίζουν στελέχη της Πειραιώς- των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία, µε φόντο τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό», την κράτηση των δύο αξιωµατικών στην Τουρκία και τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Στα ίδια ακριβώς µονοπάτια θα βαδίσει και σε ό,τι έχει να κάνει µε τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων µε την Εκκλησία (επίσης συγκοινωνούν δοχείο µε την παραδοσιακή βάση της Ν∆), όπου «Τσίπρας και Καµµένος παλινδροµούν µεταξύ των παραδοσιακών θέσεων της αριστεράς και τα πρόσκαιρα σχέδια εκµετάλλευσης κατά το δοκούν του θρησκευτικού αισθήµατος των πολιτών από την πλευρά του δεύτερου».

Μάλιστα, προτίθεται να ανοίξει νέο κύκλο συναντήσεων µε εκπροσώπους της Ιεραρχίας, ενώ υπάρχει η σκέψη σε κάθε περιοδεία που πραγµατοποιεί να έχει τετ-α-τετ µε τους οικείους µητροπολίτες. Εκτός των άλλων, µε αυτές τις επιλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει εµµέσως πλην σαφώς και στους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, υπό το κράτος της απογοήτευσης για το πολιτικό σύστηµα, έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή, χωρίς βεβαίως να ενστερνίζονται τους κεντρικούς άξονες της ιδεολογίας της.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018